Broker review – Traden.nl ervaringen met Markets.com

Een van de grootste, en meest professionele, CFD-brokers ter wereld is Markets.com. Deze broker is onderdeel van het grote bedrijf Playtech en is ook beursgenoteerd. Hierdoor moet men aan extra regels voldoen wat voor ons een altijd een pre is op gebied van betrouwbaarheid. In totaal kun je bij Markets handelen in meer dan 2.000 verschillende producten, van aandelen, indices, cryptocurrencies, valuta en ga zo maar door!

In totaal heeft Markets meer dan 5 miljoen handelaren en reeds meer dan 13 miljoen aan gedane transacties. Men heeft een Europese vergunning en staat hierdoor ook continue onder controle. Markets heeft vele samenwerkingen lopen met externe partijen, waarbij je vaak geheel gratis gebruik kunt maken van exclusieve diensten. Een voorbeeld is TradingCentral dat adviezen geeft en analyses maakt over nagenoeg alle handelsmogelijkheden die Markets beschikbaar heeft. Op deze manier kun je bijvoorbeeld de transactie die je wilt uitvoeren nogmaals extra toetsen aan de adviezen die deze professionele partij geeft.
Voor ons dus reden genoeg om deze broker onder de loep te nemen en te voorzien van een review. Twee van onze handelaren hebben een account geopend en hieronder tref je de verschillende ervaringen.

Openen van een gratis account

Als je een account wilt openen bij Markets.com dan is dit zo gedaan. Op de homepage staat een button met ‘Ga beleggen' of open een oefenaccount. Beiden kun je gebruiken want beiden werken in het begin hetzelfde. Het openen van een account gebeurt door je emailadres en een zelf gekozen wachtwoord in te vullen. Daarna krijg je het scherm waarbij je welkom wordt geheten en je 10.000 euro aan nepgeld krijgt om kennis te maken met het handelsplatform van Markets.

Vanaf nu heb je dan ook al een account bij Markets en kun je als trader aan de slag. Aan de linkerkant zie je allerhande mogelijkheden in beeld, en deze spreken redelijk voor zich. Zo zie je linksonder je saldo staan, in ons geval nu 10.000 euro aan demo-geld. Bovenaan in beeld zie je in blauw al staan, doe een storting en begin met beleggen. Dit hebben we ook reeds gedaan, maar komen we later op terug aangezien je hiervoor verschillende vragen moet beantwoorden en informatie moet invullen.

Aan de rechterkant zie je het handelsscherm staan waarbij op dit moment enkele instrumenten zijn uitgelicht en zie je onderaan recht een grafiek staan van het gekozen instrument (MSCI Mexico). Al deze zaken kun je vaak apart instellen, zoals andere grafieken, andere indicatoren en ook andere instrumenten.

Handelsscherm Markets
Handelsscherm Markets

Beschikbare instrumenten, handelsmogelijkheden

Voor een trader is het super belangrijk dat de producten waar men in wil traden beschikbaar zijn, en ook tegen acceptabele kosten. Het voordeel van CFD-brokers is dat er geen transactiekosten worden gerekend zoals dit wel het geval is bij een internet-broker zoals DeGiro of BinckBank.

Markets.com heeft, zoals eerder gemeld, meer dan 2.200 aan beschikbare producten om te handelen. De volgende categorieen zijn o.a. beschikbaar:

  • Valuta's – zoals, EUR/USD, GBP/JPY, USD/JPY, etc
  • Indices – zoals, AEX (Amsterdam25), DAX (Germany30), Nikkei (Japan225), en ook de futures op allerlei indices
  • Brandstoffen – Natural Gas, Brent Oil, Crude Oil en Heating Oil
  • Metalen – zoals, Goud, zilver, platinium, etc
  • Grondstoffen – zoals, Coffee, Sugar, Wheat, etc
  • Aandelen uit allerlei landen – zoals, Facebook, Apple, Royal Dutch Shell, BMW, etc
  • ETFs – zoals, SPY, DIA, MSCI Mexico, etc
  • Obligaties – 10yr Duitsland, 10yr Gilt (Engeland), 10yr US Treasury en 30yr US Treasury
  • Blend (mandje van bepaalde sector) – zoals, Cannabis blend, Einhorn blend, Trade war losers blend, etc

Voor elke trader is er dus wel iets beschikbaar, hoewel de cryptocurrencies nog geen grote intrede hebben gedaan. Mocht je willen handelen in cryptocurrencies dan raden we Plus 500 of Libertex bij je aan. Echter ben je bijvoorbeeld een handelaar in valuta's of indices dan past Markets hier perfect bij.

Met name de innovatie die men doorvoert kan ik als trader enorm waarderen. De optie Blend is echt uniek en hiermee kan je super goed handelen in wat meer exotische producten die elk eigen interessante karakteristieken heeft. Neem bijvoorbeeld de ‘Cannabis blend' waarmee je een positie inneemt in de snel groeiende cannabis markt in de VS. Deze is super hot en op deze manier kun je op een eenvoudige manier meeprofiteren van de trend die hier gaande is zonder dat je effectenrekeningen moet openen bij een bank en daarna tegen hoge kosten 1 van deze aandelen kunt kopen. Door middel van de blend kun je door 1 druk op de knop een long of short positie innemen

“68% van de retailbeleggers lijdt verlies op de handel in CFD's met deze aanbieder. Het is belangrijk dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.”

Is Markets.com betrouwbaar?

Als je eenmaal de stap hebt gezet om je demo account om te zetten naar echt geld, of als je direct (net zoals ik heb gedaan) een echt geld rekening hebt geopend dan is het natuurlijk belangrijk om te weten dat je geld veilig is. Zowel dat het geld wat je gaat storten veilig staat, maar ook dat de transacties die je gaat doen op een veilige en eerlijke manier zullen worden verwerkt. Traden.nl heeft dit uiteraard onderzocht voor je en gekeken hoe de koersen binnen het Markets platform bewegen ten opzichte van de aandelenbeurzen wereldwijd door middel van een Bloomberg scherm. We hebben gezien dat deze 1 op 1 lopen, en ook dat er geen vertraging in zit, hierdoor handel je dus mee met dezelfde informatie als de ‘big boys' op Wallstreet of andere beurzen.

Daarnaast is het van belang om te kijken, qua betrouwbaarheid, welke vergunningen het bedrijf heeft en daarmee dus onder welk toezicht men valt. Markets valt onder de Europese vergunning van de Cysec (#092/08) en wordt hierdoor dan ook continue door gecontroleerd en gemonitord. Dit is de meest gebruikte vergunning in Europa en nagenoeg elke goedgekeurde CFD-broker heeft deze vergunning dan ook. Deze wordt geaccepteerd in nagenoeg alle Europese landen en ook in Nederland. Het moederbedrijf is Playtech en dit is een gigant op het gebied van online gaming en is ook beursgenoteerd waardoor het onder extra strenge controle staat. Deze factoren bieden voor ons voldoende houvast qua het betrouwbaar zijn van deze aanbieder.

Markets heeft een sponsor overeenkomst met de Engelse voetbalclub Arsenal, met name op het gebied van online marketing en social media. Shirtsponsor worden van een dergelijke grote club is nog een brug te ver maar er is een verregaande samenwerking met deze grote club. Mogelijk zijn er zelfs kansen als gewaardeerde trader op het platform om wedstrijden van Arsenal in London te bezoeken.

Ik heb gevraagd aan onze trader Max, die Markets gebruikt voor al zijn valuta-transacties, hoe het gaat met betrekking tot storten en uitbetalen. Hij stort zijn geld altijd via iDeal en dan staat het per direct op zijn handelsaccount. Als hij geld op wil nemen doet hij dit door middel van een bankoverschrijving en binnen 1-2 werkdagen staat het geld ook weer op dezelfde bankrekening. De 'truc' is uiteraard om vooral uitbetalingen te doen ;).

Handelen voor geld

Nu we overtuigd zijn van de mogelijkheden en veiligheid die Markets ons kan bieden wordt het tijd om de demo account om te zetten in een ‘Echt geld' rekening. Vanuit een demo account kun je linksboven op de blauwe button klikken waarop staat ‘Doe een storting en begin met beleggen' of linksonder kun je de demoaccount omzetten naar Echte modus. Daarna kun je onder ook op de blauw button klikken om Geld te storten. Als bescherming van de trader zul je je moeten identificeren en enkele vragen beantwoorden over je ervaring als trader. Met name de vragen over je identiteit moeten volledig kloppen, zodat men ook zeker weet dat jij degene bent die wil gaan handelen. Dit zullen ze ook controleren bij de betalingen en misschien nog belangrijker de uitbetalingen.

Registratie echt geld account
Registratie echt geld account

Je komt nu in bovenstaand scherm terecht waar je je gegevens in kunt vullen zoals naam, adres, telefoonnummer, geboortedatum en dergelijke. Daarna komen er nog enkele vragen over je inkomen en vermogen om te kijken of handelen en beleggen wel bij je past. Deze gegevens worden overigens niet gecontroleerd, dus men vraagt geen kopie van je bankafschrift of salaris op.

Vragen inzake ervaring
Vragen inzake ervaring

Er zijn natuurlijk risico's verbonden aan beleggen en traden en hiervoor heeft Markets enkele vragen over je ervaring opgesteld. We proberen op Traden.nl je zoveel mogelijk kennis bij te brengen, maar men wil graag weten of je bijvoorbeeld de afgelopen 2 jaar al hebt gehandeld, en zo ja waar je in hebt gehandeld. Deze informatie wordt niet gecontroleerd en je hoeft hier ook geen documenten te overleggen. Het is voor je eigen bescherming uiteraard altijd goed om de waarheid in te vullen. Na deze vragen ben je klaar om te gaan handelen voor echt geld en zul je het volgende scherm zien.

Selecteer storting
Selecteer storting

Het minimale te storten bedrag bij Markets.com bedraagt 100 euro, en zoals je kun je ‘zoveel' storten als je wilt. We raden aan, mocht je net starten, om geen bedragen te storten die je niet kunt dragen. Je zult uiteindelijk de mogelijkheid hebben om met leverage te handelen waardoor je met een storting van 1.000 euro een positie aan kunt gaan van maar liefst 30.000 euro!

Hoe werkt het handelen

Onze account is dus nu up en running en we kunnen daadwerkelijk gaan traden voor echt geld! Stel we hebben 500 euro gestort, dan kunnen we een handels-instrument uit gaan kiezen waarin we willen gaan handelen. We hebben verschillende analyses gedaan die uitwijzen dat de Duitse aandelenindex volgens onze verwachting zal gaan stijgen. We gaan onder indices op zoek naar de Duitse beurs, Germany 30, en willen een positie innemen waarbij we profiteren als de koers omhoog gaat. We zien Germany 30 staan, met 2 buttons: Kopen en Verkopen. We klikken op kopen en dan verschijnt het volgende scherm. Let op, als je op kopen of verkopen klikt betekent dit niet meteen dat je al een transactie doet. Je krijgt door hier op te drukken alleen nog het onderstaande orderscherm.

Orderscherm Markets.com
Orderscherm Markets.com

Wat zien we nu? Je ziet staan KOOP/GERMANY 30, dat klopt. Je kunt nu kiezen uit het aantal contracten en een vooraf vastgestelde winst of verlies reeds instellen. Het aantal contracten staat ingesteld op 0.1, dus een tiende deel van de Germany 30 index die op dit moment een waarde heeft van 10.907,40 euro. We kopen dus 1.090,74 van de Germany 30, en hiervoor hebben we een bedrag nodig van 54,66 euro op onze rekening (vereiste marge). Dit is precies 1/20e deel van de daadwerkelijke investering en dit komt door de hefboom van 1:20. Aan de rechterkant van het scherm zie je dat 0.1 eenheden ook de minimale hoeveelheid is om te handelen in deze index.
Een bijzonder extra fenomeen dat we hier zien is de ‘Trends van Traders'. Hier kun je precies zien hoe andere traders denken over de richting van deze index. 52.8% van de handelaren op Markets.com denkt dat de koers gaat dalen en 47.2% denkt dat de koers gaat stijgen. Dit kan een mooie indicator zijn die je meeneemt in je analyses.
Tot slot zie je rechts bovenaan twee verschillende koersen staan. Een koers voor kopen en een koers voor verkopen. Als je wilt verkopen (short gaan) dan handel je tegen de koers voor verkopen en als je wilt kopen (long gaan) dan handel je tegen de koers voor kopen. Indirect is het verschil tussen deze twee koersen de kosten die je betaalt om te kunnen handelen via Markets.com

Als we nu drukken op order plaatsen zal de order worden uitgevoerd tegen de dan geldende koers. En zo ben je ineens een trader geworden op Markets.com.

Traden op je mobiele telefoon of tablet

De tijd staat niet stil, en de technologie zeker niet. Daar gaat Markets.com in mee, en men doet dit met verve. Markets heeft een mobiele app die je bijvoorbeeld op je iPhone, je iPad of ander device kunt gebruiken en hiermee kun je alle handelingen uitvoeren die je ook op je computer kunt doen in het systeem van Markets. Denk hierbij aan handelen op alle mogelijke beurzen en in de verschillende instrumenten maar ook het storten en uitbetalen van je geld. Dit werkt allemaal zonder enig probleem en op deze manier kan je waar je ook bent handelen in CFD's. Het maakt niet uit of je verbonden bent met een wifi-netwerk, of met je 4g verbinding, wereldwijd heb je op elke plek de mogelijkheid om via de Markets-app te traden.