Wil je ook leren handelen door middel van Technische Analyse?

Het analyseren van de koersen gebeurt veelvuldig om het koersverloop voor de toekomst te bepalen. Dit wordt ook wel Technische Analyse genoemd. Het merendeel van de analisten die bij banken werken maken gebruik van Fundamentele Analyse waarbij men de balans en verlies & winst rekening bekijkt. Op basis van deze gegevens wordt de verwachte winst in de toekomst van het bedrijf voorspeld en op basis daarvan krijgt het aandeel een koersdoel.

Voor korte termijn handelaren ben je veel meer overgeleverd aan de grillen van de markt en zijn bedrijfswinsten in de toekomst veel minder van belang. Daarom maken handelaren gebruik van Technische Analyse (TA). Je gebruikt hierbij de koersen uit het verleden en maakt wiskundige berekeningen die een toekomstig koersverloop duidelijk moeten maken.

Visuele analyse

Je hoort tegenstanders van TA regelmatig neerbuigend praten over ‘lijntjes trekken'. Dit gebeurt in de visuele vorm van TA, waarbij er lijnen worden getrokken tussen verschillende punten op de grafiek. Dit kan bijvoorbeeld een steunlijn zijn (onderkant van trendkanaal) of een weerstandslijn (bovenkant van trendkanaal). Als je deze beide lijnen hebt getrokken ontstaat er vanzelf een trendkanaal. Zie hieronder een voorbeeld hiervan.

Technische analyse - steun en weerstand
Technische analyse – steun en weerstand

Daarnaast heb je uiteraard nog veel meer mogelijke lijnen die je kunt plaatsen om tot een bepaalde conclusie te komen of het tijd is om een aandeel, index of bijvoorbeeld valuta juist te kopen of te verkopen.

Kwantitatieve analyse

Behalve het trekken van lijnen bestaat technische analyse uit een kwantitatief onderdeel. Dit betreffen wiskundige formules die zorgen voor indicatoren waarop gehandeld kan worden en hopelijk een voorspellende gave heeft. Je kunt hierbij denken aan de Relative Strength Index (RSI). Deze bekijkt of een koers ‘overbought' (veel kopers geweest) of ‘oversold' (veel verkopers geweest) is op dit moment. Onderstaand een overzicht van de Bitcoin koers de afgelopen 6 maanden, met daaronder de RSI indicator. Hierbij zie je aan de rechterkant een schaal tussen de 20 en de 80, waarbij de grafiek paars is tussen de 30 en 70. De algemene tendens van deze indicator is dat als de RSI door de 70 stijgt dat er dermate veel kopers zijn geweest dat de koers een piek aan het maken is. Als de RSI onder de 30 komt is het tegengestelde het geval en zijn er dermate veel verkopers op de markt geweest dat er mogelijk een bodem is gezet.

Technische analyse - RSI
Technische analyse – RSI

De RSI is maar een van de verschillende mogelijke indicatoren, maar is een veelgebruikte. In andere artikelen zullen we meer indicatoren behandelen.

Hoe kun je zelf profiteren van Technische Analyse (TA)?

Als je zelf ook wilt handelen op basis van TA hebben we enkele artikelen geschreven over dit onderwerp. Een belangrijke hiervan is het artikel over Tradingview, een website die je kunt gebruiken voor historische koersen en grafieken. Allerhande indicatoren zijn hier beschikbaar, alsmede ook de koersen uit het verleden.

Daarnaast bieden ook de brokers zelf, zoals Plus 500 of Libertex, de mogelijkheid om grafieken te maken en hier indicatoren op los te laten. Ik heb onderstaand een voorbeeld gemaakt van een grafiek over de olieprijs, een van de vele opties om te handelen bij Plus 500. Ik heb op het einde van de grafiek een trendlijn gemaakt, waarbij de koers fors naar beneden gaat. Je ziet op het einde een groene ‘candle' waarbij de koers uit het negatieve trendkanaal breekt.
Daarnaast zie je een rode lijn door de grafiek lopen. Dit is de moving average, wat een gemiddelde betreft van de koers voor de afgelopen 26 dagen (in dit geval, maar dit is zelf te bepalen). Deze indicator wordt gebruikt om een trendbreuk te identificeren. Als de rode lijn naar beneden wordt doorkruisd door de koers (zoals het geval rond november) dan is de positieve trend doorbroken en zou je een short positie in kunnen nemen. Uiteraard als de lijn naar boven wordt doorkruisd dan zou dat een nieuwe positieve trend kunnen zijn en kun je, in dit geval, een long positie innemen in Brent Olie.

TA bij Plus 500
TA bij Plus 500

TA bij Plus 500 (cijfers zijn ter illustratie en wijzigen continue)

“82% van de retailbeleggers verliest geld met CFD's.”

Goedgekeurde Brokers door Traden.nl

Plus 500

 • Gratis een demo account openen
 • Handelen in CFD's op aandelen, crypto en forex
 • Veilige en beursgenoteerde aanbieder!
  Lorem ipsum dolor si amet, at ferri regione quo, quis lucilius elei vim te. Et eum omitt an menandri, hastoi mucius graeco liortis cu, inani et vis.
 • ‘82% van de retailbeleggers verliest geld met CFD's.’

Markets.com

 • De nummer 1 broker van dit moment
 • Gratis een account openen
 • Crypto, IPO's, aandelen, indices
 • Geen transactiekosten
  Lorem ipsum dolor si amet, at ferri regione quo, quis lucilius elei vim te. Et eum omitt an menandri, hastoi mucius graeco liortis cu, inani et vis.

Libertex

 • Sponsor van Bayern Munchen
 • Zeer kleine spreads op veel producten
 • Meer dan 300 handelsmogelijkheden
 • Betrouwbaar, 25 jaar ervaring
  Lorem ipsum dolor si amet, at ferri regione quo, quis lucilius elei vim te. Et eum omitt an menandri, hastoi mucius graeco liortis cu, inani et vis.

CFD's zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico met zich mee van snel oplopende verliezen. Tussen 74% en 89% van de retailbeleggers verliest geld met de handel in CFD's. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe CFD's werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.