Het handelen in opties wordt vaak gezien als een risicovolle bezigheid, hoewel tegenwoordig ook het beleggen in aandelen risicovol kan zijn. Een belangrijke manier om het risico te verkleinen van een belegging in aandelen is door te beleggen door middel van een tracker. Hiermee verklein je het risico op een misser in je selectie van aandelen, want je belegt veelal in een grote gespreide index waarbij het niet zo veel impact heeft als 1 onderliggend aandeel bijvoorbeeld failliet gaat. Als je zelf de selectie van aandelen doet, bijvoorbeeld 10 aandelen, en er gaat een van de bedrijven failliet heb je meteen 10% verlies in je portefeuille.
Om bovenstaande reden, het risico op een faillissement van een bedrijf af te dekken, zijn er in het verleden opties op de markt gekomen. Door middel van de aanschaf van een optie kan je risico's afdekken, zie het als een verzekering. Een put optie is hierbij het meest bekend voorbeeld. Je betaalt een premie om het risico van een koersdaling af te dekken. Je kunt echter ook speculeren door middel van opties, en dit gebeurt met name door particuliere beleggers dan ook veelvuldig. Het kopen of verkopen van opties als speculatie betekent indirect dat je via een hefboom belegd in een bepaald beleggingsproduct. Hiermee is dit heel goed te vergelijken met de handel in CFD's via een broker zoals Plus 500, Markets of Libertex. En nu zijn deze aanbieders ook gestart om de handel in opties (via CFD) te faciliteren.
‘86% van de retailbeleggers verliest geld met CFD's'
Wat zijn opties, en hoe werken ze?
Op de ‘gewone' beurs kun je handelen in put opties en call opties. Je kunt deze kopen, waarmee je een bepaald recht koopt, of je kunt ze verkopen waarmee je een bepaalde plicht aan gaat.
• Een call optie kopen geeft het recht om op een vooraf vastgestelde prijs een aandeel of index te kopen
• Een call optie verkopen geeft je de plicht om op een vooraf vastgestelde prijs een aandeel of index te leveren / verkopen
• Een put optie kopen geeft het recht om op een vooraf vastgestelde prijs een aandeel of index te verkopen
• Een put optie verkopen geeft je de plicht om op een vooraf vastgestelde prijs een aandeel of index te kopen
Het kopen van een optie (een put of een call) is het meest gebruikte, en het verkopen van een optie is veelal voorbehouden aan de meer ervaren beleggers omdat dit vaak verplichtingen met zich mee brengt en daarmee grote risico's. Je zult bij je bank of broker hier vaak ook een speciaal contract voor moeten afsluiten en voldoende saldo of beleggingen op je rekening voor hebben.
Zoals gezegd kunnen opties gebruikt worden als speculatie, maar zijn ze ooit 'ter wereld' gekomen om portefeuilles en posities af te dekken. Door middel van de aankoop van een put optie kan bijvoorbeeld een forse daling van de koersen worden afgedekt. Om te kiezen voor deze afdekking zal er wel een premie moeten worden betaald, een soort verzekeringspremie waarmee je het risico op een daling van de koersen afdekt. Mochten de koersen niet dalen, dan verloopt de optie en is de premie voor niets betaald.
CFD aanbieders bieden ook handel in opties aan
Opties Plus 500
Sinds enige tijd, mede door de verlaging van de hefboom, bieden aanbieders zoals Plus 500 ook opties aan. Op deze manier kan er toch een hefboom worden behaald. De prijsvorming van deze opties liet in de beginfase soms wat te wensen over, maar deze is nu zeer competitief met die van de gereguleerde optiebeurzen wereldwijd. Uiteraard zijn er nog niet zoveel mogelijkheden bij de verschillende aanbieders, maar je kunt bijvoorbeeld handelen in onderstaande onderliggende waarden (voorbeeld Plus 500).
• Nederland 25
• Duitsland 30
• VS 500
• Alphabet
• Facebook
• Apple
• Europa 50
• Amazon
• Netflix
• Goud
• Tesla
• en meerdere
Je kunt de opties zowel verkopen als kopen, oftewel inspelen op een stijging of daling, maar ook de premie ‘opharken' die beleggers betalen als verzekering.
Let goed op bij de handel in opties! Het kopen van een optie geeft je de mogelijkheid tot een ‘oneindig' positief rendement, en je verlies is gemaximaliseerd tot de prijs van de aankoop van de optie. Het verkopen van een optie is dan ook omgekeerd, je verlies is ‘oneindig' (tot het maximale bedrag op je rekening) en je winst is gemaximaliseerd tot de hoogte van de ontvangen premie.
Hoe kun je beginnen met het handelen?
Om te beginnen met de handel in opties door middel van CFD's kun je gratis een demo-rekening openen bij een van de aanbieders die betrouwbaar zijn gevonden. We kiezen zelf voor de volgende aanbieders:
• Plus 500 – direct rekening openen – onafhankelijke review
• Markets – direct gratis aanmelden – onafhankelijke review
Inschrijven is niet heel moeilijk, je moet enkele NAW-gegevens invullen en enkele vragen over je ervaring met handelen invullen. Daarna kun je kiezen om met ‘nepgeld' te handelen om een beter gevoel te krijgen bij het platform en de mogelijkheden. Uiteraard kun je ook meteen een storting doen via bijvoorbeeld iDeal, creditcard of een online wallet zoals Skrill.
Uitbetalen werkt even eenvoudig als het storten en deze partijen die wij hebben onderzocht zijn betrouwbaar en groot. Plus 500 is ook beursgenoteerd en beiden brokers staan onder toezicht van de Engelse AFM maar ook van toezichthouders uit andere landen.
CFD's zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico met zich mee van snel oplopende verliezen. Tussen 74% en 89% van de retailbeleggers verliest geld met de handel in CFD's. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe CFD's werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.