Wil je ook handelen in crypto's, zoals Bitcoin en Ethereum?

“86% van de retailbeleggers verliest geld met CFD's.”

De cryptocurrency brokers van dit moment!

Plus 500

  • Gratis een demo account openen
  • Handelen in CFD's op aandelen, crypto en forex
  • Veilige en beursgenoteerde aanbieder!
    Lorem ipsum dolor si amet, at ferri regione quo, quis lucilius elei vim te. Et eum omitt an menandri, hastoi mucius graeco liortis cu, inani et vis.
  • ‘82% van de retailbeleggers verliest geld met CFD's.’

Markets.com

  • De nummer 1 broker van dit moment
  • Gratis een account openen
  • Crypto, IPO's, aandelen, indices
  • Geen transactiekosten
    Lorem ipsum dolor si amet, at ferri regione quo, quis lucilius elei vim te. Et eum omitt an menandri, hastoi mucius graeco liortis cu, inani et vis.

Libertex

  • Sponsor van Bayern Munchen
  • Zeer kleine spreads op veel producten
  • Meer dan 300 handelsmogelijkheden
  • Betrouwbaar, 25 jaar ervaring
    Lorem ipsum dolor si amet, at ferri regione quo, quis lucilius elei vim te. Et eum omitt an menandri, hastoi mucius graeco liortis cu, inani et vis.

CFD's zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico met zich mee van snel oplopende verliezen. Tussen 74% en 89% van de retailbeleggers verliest geld met de handel in CFD's. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe CFD's werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.

Begin 2019, op 3 januari om precies te zijn, bestond de Bitcoin 10 jaar. Waar 10 jaar geleden dit nog echt helemaal nieuw was, weet bijna iedereen inmiddels wel zo ongeveer wat een Bitcoin is. Het is namelijk de eerste cryptocurrency, en staat dan ook vaak synoniem voor deze groep digitale valuta. Maar wat is dat nu eigenlijk, een cryptocurrency? En waarom zijn ze zo belangrijk?

Tien jaar cryptocurrencies

Toen op 3 januari 2009 de eerste 50 Bitcoins werden gemined, luidde dat een nieuw tijdperk in. Het tijdperk waarin cryptocurrencies naamsbekendheid kregen, waarin blockchaintechnologie werd ontdekt en waarmee de toekomst een stapje dichterbij kwam. Inmiddels heeft de Bitcoin vele navolgers, altcoins genaamd, en leven we in een wereld waarin er ruim 2000 cryptocoins actief zijn. En er komen er steeds meer bij!

Wat betekent cryptocurrency?

Currency is het Engelse woord voor valuta of munteenheid, crypto komt van het oud Griekse kruptos, oftewel ‘verborgen’. Cryptografie is de methode om versleuteld of verborgen informatie te verzenden. Cryptocurrency is dus letterlijk een verborgen of versleutelde valuta. Cryptocurrencies worden ook wel digitale valuta, digitaal geld of digitale munten genoemd, omdat dit geld niet in de ‘echte wereld’ bestaat zoals bijvoorbeeld de dollar en de euro, valuta die we allemaal kennen en waar we (fysiek) mee kunnen betalen.

Een cryptocurrency bestaat alleen digitaal en kan het best vergeleken worden met bijvoorbeeld een token in een online spel. Een cryptocurrency werkt zonder tussenkomst van een bank of financiële instelling en kan gebruikt worden om mee te betalen. Maar dit kan dus alleen digitaal, je kunt een digitale munt niet fysiek vasthouden zoals je dat met een euro bijvoorbeeld wel kan.

Wat is een blockchain?

Je kunt een cryptocurrency dus niet vasthouden, je kunt er wél mee betalen maar zonder tussenkomst van een bank. Hoe wordt dan gegarandeerd dat digitale munten niet vaker dan één keer worden uitgegeven? Dat je dus niet opgelicht wordt? Dat komt door de technologie achter de digitale valuta, de blockchain.

De blockchain is eigenlijk een grootboek, ook wel ledger genaamd, waarin alle transacties worden bijgehouden. De historie van een blockchain staat vast en kan niet aangepast of teruggedraaid worden, als een transactie dus eenmaal is bijgeschreven op de blockchain staat het eigendom van de digitale munt dus vast en kan alleen met een nieuwe transactie veranderd worden.

De blockchain is een keten (chain is Engels voor ketting of keten) van blokken (blocks) met informatie. Op een block staan een aantal transacties van een bepaalde periode. Het duurt namelijk enige tijd (vaak een paar minuten) voordat een block gevormd is, en alle transacties die in die tijd plaatsvinden, worden op dat block opgeslagen.

Een blockchain wordt, tenminste in de meeste gevallen, niet centraal opgeslagen. Cryptocurrencies zijn het ultieme voorbeeld van decentrale betaalmiddelen. Dit betekent dat kopieën van de blockchain op alle nodes (pc’s, laptops, servers etc) in het netwerk zijn opgeslagen en ook overal worden bijgewerkt. Zou iemand dus onrechtmatig een block aanpassen, dan wordt dit direct door het netwerk opgepikt omdat dit block dan niet matcht met de kopieën die in het netwerk bekend zijn. In sommige gevallen wordt de blockchain virtueel in stukken gehakt en worden de stukken over het netwerk verdeeld (ook in verschillende kopieën) zodat de belasting van het netwerk en de nodes minder groot is.

Wat betekent minen?

Die blocks op de blockchain ontstaan natuurlijk niet zomaar. Bij de meeste cryptocurrencies gebeurt dit door het proces van minen. In het kort betekent dit dat de aangesloten nodes transacties valideren, en degene die de transactie valideert die het block compleet maakt, ontvangt hiervoor een vergoeding. Deze vergoeding bestaat normaal gesproken uit een aantal munten van de blockchain waarop je werkt. Deze munten zijn ‘nieuwe’ munten, vandaar dat het proces minen heet, je ‘delft’ nieuwe grondstoffen die nog niet in omloop zijn/waren.

Het valideren van een transactie gebeurt door het oplossen van een ingewikkelde rekensom (algoritme). Hoe ingewikkeld die som is, wordt regelmatig aangepast. Elke blockchain heeft namelijk een bepaalde transactiesnelheid en blocksnelheid die ze zoveel mogelijk proberen gelijk te houden. Zijn de algoritmes te makkelijk, dan worden de sommen te snel opgelost en de blocks te snel gemaakt, zijn ze te moeilijk dan duurt alles te lang.

Mannetjes minen bitcoin
Mannetjes minen bitcoin

De beloning voor een gemaakt block staat van te voren vast, en verandert ook eens in de zoveel tijd. Hoe jonger de munt en blockchain, hoe hoger de vergoeding. Omdat van elke cryptomunt een maximum aantal munten dat in totaal ooit in omloop kan komen, vaststaat, kunnen er niet onbeperkt vergoedingen voor minen gegeven worden. De vergoeding daalt dus stapsgewijs.

Het proces van minen wordt ook wel het Proof of Work principe genoemd. Je wordt beloond voor geleverde arbeid, al wordt het werk door je computer gedaan.

Bitcoins minen, is dat nog rendabel?

Om een voorbeeld te geven: in de 10 jaar dat de Bitcoin (afkorting BTC) nu bestaat, zijn er bijna 17,5 miljoen digitale munten gemined. Het totaal dat er maximaal ooit gemined kan worden is 21 miljoen. We hebben nog iets meer dan 3,5 miljoen Bitcoins te gaan dus. Elke 210.000 blocks wordt de beloning gehalveerd. Op dit moment worden er per dag 144 blocks gegenereerd, één per 10 minuten. Het eerste block leverde 50 Bitcoins op, op 28 november 2012 werd het 210.000ste block gemaakt en werd de beloning gehalveerd.

Op 9 juli 2016 werd het 420.000ste block gegenereerd en daalde de beloning van 25 BTC naar 12,5 BTC, en dat is het niveau waar we nu nog steeds op zitten. Daarmee maken we 1800 Bitcoins per dag. In dit tempo zijn we op 20 mei 2020 toe aan het 630.000ste block, en dus de volgende halvering naar 6,25 BTC per block. Voordat we alle Bitcoins gemined hebben zijn we nog wel wat jaren verder, de laatste wordt pas in 2140 verwacht!

Was het in het begin nog te doen om met een redelijk ‘normale’ PC Bitcoins te minen, door de toegenomen interesse is de moeilijkheidsgraad gestegen. De hashrate, oftewel de snelheid waarmee een miner de sommen op kan lossen, ging door het gebruik van speciale apparatuur omhoog, en als de blocks te snel worden gemaakt gaat de moeilijkheid omhoog.

Inmiddels bestaan er hele miningfarms (loodsen met servers speciaal ingericht om te minen) die gebruik maken van speciale apparatuur (bijvoorbeeld ASICs, Application-specific integrated circuit chips, chips die speciaal gemaakt zijn om een bepaalde munt te minen en tot 100.000 keer sneller zijn dan een normale CPU). Tegen dit soort farms is niet op te boksen als particulier. Echter, die ASICs gebruiken nogal wat stroom, ook omdat ze goed gekoeld moeten worden. De elektriciteitsrekening schiet dus omhoog, wat niet goed is voor het milieu. Bovendien weegt de beloning van het minen vaak niet meer op tegen de kosten van die speciale apparatuur én alle bijkomende kosten.

Zijn er alternatieven voor minen?

Doordat het minen van Bitcoins voor de gewone burger al lang niet meer rendabel is, en ook vele altcoins niet meer te minen zijn zonder speciale apparatuur, zijn er ook blockchains ontwikkeld die andere manieren van valideren van blocks kennen. Er zijn grofweg twee alternatieven: Proof of Stake en Proof of Importance.

Bij Proof of Stake hebben houders van de digitale valuta iets te zeggen over het valideren van transacties. Hiervoor moet je een hoeveelheid van de munt die jij bezit, ‘vastzetten’, deze mag je dus niet uitgeven. Hoe hoger jouw stake, je vastgezette hoeveelheid munten, is, hoe meer jij te zeggen hebt en hoe groter de kans is dat jij een block kunt valideren. Voor een validatie van een block ontvang je dan weer een vergoeding, die kan bijdragen aan je stake (als je deze weer vastzet natuurlijk). In de meeste gevallen is de tijd dat je stake vaststaat, ook van invloed, hoe langer jouw stake vaststaat, hoe meer je te zeggen hebt.

Dit proces wordt forgen genoemd, verzamelaar. Alle munten van een cryptocurrency die werkt met het Proof of Stake principe zijn al gemaakt, alleen nog niet allemaal in omloop. Het toewijzen van de beloning lijkt een vrij random proces, wat niet van te voren te voorspellen is. Aan de andere kant, je kunt bij deze methode ook geld verdienen zonder je munten in je stake op te nemen: zolang je je munten houdt krijg je 1% rente!

Proof of Importance is een combinatie van twee zaken: ook hier wordt gewerkt met een stake. De hoogte en duur van je stake bepaalt deels je reputatie. Daarnaast worden transacties gevalideerd via een telefoonboom-principe: de node die de transactie initieert geeft dit door aan een aantal andere nodes in het netwerk, die het vervolgens ook weer doorgeven, net zo lang tot alle nodes de transactie kennen en hebben goedgekeurd. Elke transactie die je goedkeurt levert je een beloning op, plus verhoogt je reputatie. Hoe hoger je reputatie, hoe hoger de beloning. Eigen transacties wegen minder zwaar dan transacties van derden in het toekennen van reputatie. Het verkrijgen van een beloning bij Proof of Importance wordt harvesten, oogsten, genoemd.

Wallets en exchanges

Of je nu aan minen, forgen of harvesten doet, of je gewoon één of meerdere cryptocurrencies wil kopen, je zult hiervoor een methode moeten hebben om ze op te slaan, en te kopen of verkopen.

Het kopen en verkopen van cryptocurrencies gebeurt op exchanges, vergelijkbaar met de beurs. Deze exchanges zijn echte handelsplaatsen en bepalen door middel van vraag en aanbod mede de koers van de verschillende digitale valuta. Je kunt bij de meeste exchanges betalen met bijvoorbeeld een creditcard, PayPal en iDeal, en daarbij je euro’s of dollars (of andere valuta) omzetten naar de gewenste cryptocoins. Bij verkopen gebeurt uiteraard het tegenovergestelde. De meeste exchanges rekenen een fee per transactie, soms afhankelijk van de hoogte van het transactiebedrag. Is het heel druk, met veel transacties, dan geldt er vaak ook een minimum transactiebedrag.

Bitcoin toetsenbord
Bitcoin toetsenbord

Je digitale munten sla je op in een zogenoemde wallet. Dit is eigenlijk je digitale bankrekening, met een uniek adres (bankrekeningnummer). Hierin zijn verschillende smaken: een online wallet (vaak via een webpagina) die dus altijd en overal (zolang je maar een internetverbinding) te benaderen is. Dit wordt ook wel een hot wallet genoemd. Een cold wallet of software wallet is een app op je telefoon, tablet of computer, waarin je de munten opslaat. Ze worden opgeslagen op het geheugen van je apparaat, zijn dus alleen vanaf dat apparaat te benaderen en je hebt geen internettoegang nodig. Dan zijn er nog hardware wallets, dit is een apart apparaatje (soort USB stick) waar je munten op staan. Tenslotte is er nog de paper wallet, letterlijk een stukje papier met daarop je walletadres en benodigde beveiligingsgegevens.

Er zijn tegenwoordig ook veel exchanges die een ingebouwde wallet hebben, dit zijn dan vaak online wallets. Voor alle type wallets vallen voors en tegens te noemen, vooral in het kader van beveiliging en toegankelijkheid (bij eventueel verlies bijvoorbeeld).

Wat betekenen cryptocurrencies voor ons betalingsverkeer?

Hoewel de Bitcoin is geïntroduceerd als de nieuwe manier van (digitaal) betalen, zal het nooit een volwaardig betaalmiddel gaan worden. Zoals je mag verwachten van de eerste in zijn soort, lopen we al snel tegen problemen aan die niet zomaar opgelost kunnen worden. Een blockchain is namelijk niet aan te passen, daarvoor moet een nieuwe blockchain gecreëerd worden. De Bitcoin blockchain heeft zijn beperkingen, zo is deze log en traag, kan de moeilijkheid niet snel genoeg aangepast worden (eens per 990 blocks, zo’n 6 à 7 dagen). Bovendien is de koers van de Bitcoin zo hoog dat je zo ver achter de komma moet gaan rekenen, dat dat bijna niet werkbaar is.

Er zijn inmiddels, van de ruim 2000 altcoins, wel initiatieven die sneller, flexibeler en meer schaalbaar zijn, en dit probleem dus oplossen. Het voordeel van cryptocurrencies is dat in principe iedereen er mee kan betalen. Zonder wisselkoersen etc (dus wereldwijd) en zonder dat er een betaalinfrastructuur nodig is (denk aan derdewereldlanden).

Bovendien is de blockchain technologie op zichzelf wel revolutionair, en dat maakt dat veel bedrijven, al dan niet in de financiële sector, kijken of ze die technologie kunnen aanpassen zodat zij het ook kunnen gebruiken. Zo is bijvoorbeeld MasterCard al druk bezig met de ontwikkeling van technologieën die bij het bedrijf passen, op basis van blockchain technologie. Ons betalingsverkeer zal waarschijnlijk niet direct compleet op de schop gaan, maar het zal wel verbeterd gaan worden. En dat hebben we dus indirect te danken aan Satoshi Nakamoto, de bedenker van de Bitcoin!

Investeren in cryptocurrencies

Cryptocurrencies zijn wel leuke middelen om in te investeren, als belegging. Wel heel belangrijk om rekening mee te houden is dat cryptocurrencies over het algemeen erg volatiel zijn. Je geld kan dus snel veel meer waard worden, maar je kunt het ook zo zien verdwijnen! Koerswijzigingen van 10% of meer op dagbasis (soms zelfs op uurbasis) zijn niet vreemd. Een groot risico dus, maar dat kan ook een groot rendement opleveren.

Om de Bitcoin, de godfather van de crypto’s, maar weer als voorbeeld te nemen: 5 jaar geleden, januari 2014, schommelde de koers rond de $700 per Bitcoin. Had je toen wat Bitcoins gekocht, dan was je nu blij geweest, aangezien die nu zo’n $4000 waard zijn.

Maar… even terug naar 2017. Toen de gekte rondom de cryptocurrencies in het algemeen en de Bitcoin in het bijzonder, losbarstte. Toen het grote publiek ervan hoorde en ook een graantje mee wilde pikken. In januari 2017 was de digitale munt ongeveer $1000 waard, een half jaar later was dit al ruim het dubbele. De koers steeg voornamelijk, tot deze half december bijna de $20.000 aantikte. Tijdens de jaarwisseling was hij weer gedaald naar bijna $14.000, na een kleine opleving rond 7 januari 2018 ($17.000) is de daling waardig ingezet. Met pieken en dalen, waarbij koersschommelingen van $1500 in 24 uur niet vreemd zijn, zijn we nu terug bij $4000. Had je dus in december 2017 Bitcoins gekocht, dan kon je wel eens heel veel geld kwijt zijn.

Veel altcoins kennen eenzelfde verloop. Daarom zijn er inmiddels ook initiatieven om digitale munten met een stabiele koers te introduceren, voorzover mogelijk. Deze worden stable coins genoemd, en zijn gekoppeld aan een fysieke valuta om zo te proberen waardevast te blijven. Voor het investeren minder interessant maar als betaalmiddel des te interessanter.