Een daytrader, ook wel daghandelaar genoemd, is een specifiek type handelaar op de beurs. Daytraden wordt vooral door professionals gedaan, maar ook particulieren kunnen, als ze het spel leuk vinden en er voldoende van weten, prima aan de slag als daytrader. Waar moet je, voordat je begint als daytrader, op letten?

Wat is daytraden?

Daytraden, oftewel daghandelen, is het handelen in posities waarbij je ze op dezelfde dag verkoopt als dat je ze aangekocht hebt. Daytraders zetten dus in op de kleine winsten, want koersen veranderen vaak niet meer dan enkele procenten, of zelfs tienden, per dag. Maar als je puur alleen hierop zou inzetten, verdien je er dus niet veel mee, tenzij je heel veel inzet.

Daarom gebruiken veel daytraders posities met een hefboom. Hiermee koop je bijvoorbeeld geen volledig aandeel, maar een deel. Vaak 1 of 5%. Stel, een aandeel kost €100 en stijgt in een dag 1%. Als je het aandeel gewoon zou kopen en verkopen, zou je €1 verdiend hebben. Met een hefboom, koop je hetzelfde aandeel maar dan slechts voor 5%. Voor €100 kun je dus ineens beleggen in €2000 van hetzelfde aandeel. Stijgt de koers dan 1%, verdien je €20. Dat is een rendement van 20%. Dat maakt dat beleggen met een hefboom interessant ook is voor kleinere bedragen. Aan de andere kant, werkt het met verlies hetzelfde. Want verlies je 1% op die €2000, dan is ook dat €20 en dus 20% van je inleg…

Je kunt ook inzetten op een koersdaling. Stel dat je ziet dat een koers gaat dalen, dan kun je hierop inspelen door short te gaan. Hierbij verkoop je eigenlijk posities die je (nog) niet hebt, om ze later tegen een lagere prijs in te kopen. Het verschil is dan je winst.

Start nu ook zelf met daytraden tegen lage kosten!

Waar kun je als daytrader terecht?

In principe kun je in elke markt en met elk instrument daytraden. Alleen, omdat je als daytrader op zoek bent naar snelle winsten, in ieder geval binnen een dag maar vaker nog binnen enkele minuten, een kwartier of een uur bijvoorbeeld, wil je beleggen in zaken die liquide zijn, zodat de koers dagelijks fluctueert.

De Forex-markt is hiervoor bijvoorbeeld uitermate geschikt, maar ook cryptocurrencies zijn behoorlijk volatiel. Ook indices en de aandelenmarkt kunnen geschikte posities leveren. En bij elke aanbieder die mogelijk maakt om hierin te handelen is het dus mogelijk om te daytraden. Maar dan is het wel belangrijk om goed te kijken of ze aan een aantal voorwaarden voldoen.

Zo maak je met daytraden relatief kleine winsten. Als de transactiekosten dan relatief hoog zijn, levert zo’n daytrade dan weinig meer op. Hoe lager de transactiekosten, hoe beter in dit geval. Ook moet het platform en de software snelle handelingen toestaan. Een paar minuten vertraging kan een verschil van dag en nacht betekenen in daytraden.

Analyses etc heb je als daytrader niet nodig, of toch wel?

Daytraden is dus een vorm van snel beleggen. Waar we bij de meeste beleggingsvormen eigenlijk zeggen dat je vooral geduld moet hebben, geldt dat hier vooral niet. Voor daytraders draait het om de snelle winst.

Graph Trading

Graph Trading

Inhoudelijke kennis van de bedrijven of valuta waarin je belegt, is niet nodig. Aan technische analyses heb je als daytrader ook vrij weinig. Tenminste, aan de analyses die over langere termijn gaan. Ook visies van een bedrijf, of zelfs een land, voor de langere termijn, zijn heel interessant maar niet voor een daghandelaar.

Toch ga je als daytrader niet ‘blind’ aan de slag. Er zijn namelijk ook analyses beschikbaar waar je als daghandelaar wél wat aan hebt. Deze gaan vooral over koersverlopen, patronen en andere zaken waaraan je zou kunnen herkennen wat een koers vandaag gaat doen. Ook bij daytraden is het niet verstandig dit op basis van gevoel te doen. Misschien nog wel minder dan bij ‘gewoon’ handelen, omdat je daar de tijd kunt nemen om het goed te maken. Bij een daytrade heb je die tijd niet, anders is het geen daghandel meer. Bovendien worden er vaak kosten berekend voor het aanhouden van een positie buiten openingstijden (dus ’s nachts en in het weekend).

Daytraden vraagt dus vooral dat je snelle beslissingen kunt nemen zonder roekeloos te worden, koersen en trends continu in de gaten houdt en hiernaar handelt, maar vereist ook ervaring. Je moet het dus vooral oefenen en doen om een goede daytrader te worden.

Daytrade strategieën

Er zijn, net zoals met alles wat met beleggen te maken heeft, verschillende manieren en strategieën om te daytraden.

Een voorbeeld van een manier om te daytraden is dit in een grafiek te doen. Je geeft aan op welk punt je wil kopen en verkopen (of andersom als hete en short betreft), en bepaalt hiermee ook meteen je stop-loss. Zodra de koers op een vooraf ingesteld punt komt, wordt er gehandeld.

Met marktscanner kun je in de gaten houden hoe posities bewegen, gedurende de dag. Je kunt hierop zelfgekozen filters plaatsen, en zo kun je je handel van die dag bepalen.

Dan zijn er nog de strategieën. Hieronder tref je de meest voorkomende aan.

Handelen vanaf enkele tientjes, met een gratis account!

Scalpen

Scalpers zijn de meest actieve daytraders. Bij scalpen neem je een positie slechts heel kort in, soms zelfs maar enkele seconden. Of het nu gaat om een ‘gewone’ koop en verkoop (ook wel long genoemd) of een short, een scalper gaat voor een kleine winst in hele korte tijd en gaat vervolgens weer door naar de volgende trade. Hierbij hanteer je het best een krappe stop-loss, want grote verliezen kunnen je overige (kleine) winsten in één klap doen verdwijnen.

Momentum

Bij momentum ga je als daytrader op zoek naar posities waar flinke koersbewegingen te zien zijn. Het maakt dan niet uit of deze positief of negatief zijn, als ze maar significant zijn. Ook een momentum-handelaar opent en sluit zijn positie snel, al is het vaak niet zo snel als een scalper dat doet. Als je in het momentum, die je dit met de markt mee. Daalt de koers, dan ga je short, stijgt die dan ga je long. Tegen de markt in bewegen zie je hier niet gebeuren. Als een positie gesloten wordt, kijkt de handelaar in het diepteboek en probeert een blok van kopers of verkopers te ontdekken. Voordat dit niveau bereikt wordt, sluit de dagtrader zijn positie.

Contrair/Fading

Deze handelswijze is het tegenovergestelde van het momentum. Ook hier gaat de daghandelaar op zoek naar posities waarin flinke koersbewegingen te ontdekken zijn. Alleen in plaats van met de markt mee te handelen, gaat hij ertegen in. Bij koersstijging, ga je er bij een contraire beweging dus vanuit dat de koers weer gaat vallen, en bij koersdaling juist dat die weer ergens moet gaan stijgen. Ook bij contrair handelen kun je zowel long als short gaan. Contrair handelen wordt ook wel fading genoemd. Het is een vrij risicovolle manier van handelen, want ook al bouw je een stop-loss in, de kans is hier veel groter dat de koers op korte termijn trend blijft houden in plaats van daarmee te breken. Je moet dus bereid zijn risico’s te durven nemen en niet in paniek raken als het niet (meteen) lukt.

Trading screens

Trading screens

Pivot trading

Gaat scalpen je te snel maar staat de rest van deze strategie je wel aan, dan kun je dit gebruiken om aan pivot trading te doen. De basis is hetzelfde, je zoekt dus dezelfde gegevens uit en bepaalt aan de hand daarvan welke positie je gaat nemen. Maar, in plaats van deze razendsnel, binnen enkele seconden, weer te verkopen, hou je deze wat langer vast. Je kiest de laagste (bij long) of hoogste (short) stand van de dag, bouwt een korte stop-loss in voor mocht het misgaan en laat de positie lopen totdat je je gewenste winst hebt behaalt.

Daytraden is opletten

Als daytrader kun je dus niet achterover leunen. Je moet elke minuut, of zelfs elke seconde, in de gaten houden wat er gebeurt om het juiste moment niet te missen, zowel voor koop als verkoop. Daytraden is dynamisch en je kunt enkel succesvol zijn als je hier je volledige tijd en aandacht aan besteed, je doet dit niet even tussendoor.

Maar, mocht je nu een strategie hebben gevonden die voor jou werkt, kun je deze via speciale software automatiseren. Je voert dan je wensen in, dus wanneer kopen, verkopen, stop-loss, short of long etc, en het programma voert de trades voor je uit. Maar, dan mis je wel de spanning van het zelf handelen!

Daytrader wordt je niet in één dag. En ook niet in een week. Hiervoor moet je oefenen, oefenen en nog een oefenen. Dat kan met een demo-account, maar daytraden is uitermate geschikt voor het beleggen met kleine bedragen. Als je dan een strakke stop-loss inbouwt, zijn de verliezen beperkt en kun je dus aardig wat proberen voordat je écht door je geld heen bent, mocht je nergens winst op maken. Wel zet je als daytrader vaak tegelijkertijd op verschillende posities in, er moet dus wel een beetje liquiditeit zijn om te beginnen.

De beste broker van dit moment, open nu een gratis account!