Nederlanders die beleggen, doen dat het liefst in Nederlandse aandelen, zo blijkt. Van de 36 miljoen euro die belegd is door particulieren, is 25 miljoen besteed aan aandelen die aan de Nederlandse beurs genoteerd zijn. Daarnaast is nog eens 46 miljoen belegd in Nederlandse beleggingsfondsen. Maar het gaat niet altijd even goed met de Nederlandse beurs. Dus als je wil beleggen in aandelen, kan het goed zijn om naast de verwachte koers ook te kijken naar de dividenduitkering. Zo kun je, als de koers daalt, toch geld verdienen met je aandeel, mits je deze uiteraard vasthoudt.

Wat is dividend ook alweer?

Even terug naar de basis: wat is een aandeel en wat is dividend? Een aandeel is letterlijk een aandeel in een bedrijf, vaak zeer klein. Bedrijven die kapitaal willen vergaren om bijvoorbeeld investeringen te doen, kunnen dit doen door het uitgeven van aandelen. De eerste uitgifte, als een bedrijf aan de beurs genoteerd wordt, wordt een Initial Public Offering (IPO) genoemd.

Naast dat je geld kunt verdienen (of verliezen) met de handel in aandelen, zijn er ook aandelen waarop dividend wordt uitgekeerd. Dividend is het recht op winstdeling, het geeft dus recht op een klein deel van de winst. Het dividend wordt jaarlijks vastgesteld bij de aandeelhoudersvergadering.

Over dividend betaal je dividendbelasting. Ja, dit bestaat niet alleen in Monopoly. Er werd in 2018 lange tijd gesproken over het feit dat deze zou worden afgeschaft, maar uiteindelijk is dat niet doorgegaan. Je betaalt dus nog steeds over je winstdeling.

 

Handel ook in dividend aandelen, met leverage!

 

Hoogdividend of groeidividend, waar kies je voor?

Als je kiest voor aandelen met een hoog dividend, dan betekent dit dat je een mooi inkomen kunt genereren met je aandelen. Aan de andere kant, een bedrijf dat veel geld uit moet keren aan dividend, houdt minder over voor bijvoorbeeld investeringen. Op termijn kan dit dus ongunstig uitpakken. De verwachte winst op termijn zal over het algemeen afnemen, wat automatisch betekent dat je minder dividend gaat ontvangen.

Bij een aandeel met groeidividend, kies je voor minder dividend. Het bedrijf houdt daardoor geld over om te investeren, wat als het goed is tot meer winst kan leiden. Zo kan een groeidividendaandeel op langere termijn behoorlijk winstgevend zijn, met een lager percentage.

Welke soort aandelen zijn interessant qua dividend?

Een bedrijf dat geen winst maakt, kan ook geen dividend uitkeren. Wil je dus dividend ontvangen, dan is het zaak om aandelen van een gezond bedrijf te kopen. Maar vergis je niet, een bedrijf met veel inkomen hoeft niet per definitie veel winst te hebben. Zelfs als na aftrek van alle reguliere kosten winst over zou blijven, kan het zijn dat het bedrijf andere doelen heeft voor dat geld, in plaats van het als winst te boeken. Vooral investeringen kunnen nogal op de winst, en dus de dividenduitkering, drukken. Bedrijven die enorm aan het groeien zijn, zullen op allerlei vlakken investeren en dus minder winst overhouden.

Beleggen in een gevestigd, stabiel bedrijf met een goed winstverleden en winstvoorspelling, is dus verstandig als je gaat voor het dividend. Kijk daarbij ook naar de plannen voor de (nabije) toekomst. Staan er overnames, groei of andere zaken op de planning die flinke kosten met zich meebrengen, dan kan de winst de komende jaren wel eens minder gaan zijn.

Sectoren waarin de dividenduitkering traditioneel hoog is, zijn onder andere banken, olie-, vastgoed- en telecombedrijven. Ook utiliteitsbedrijven als energieleveranciers doen het over het algemeen goed, maar daarvan zijn er geen genoteerd aan de AEX. Technologiebedrijven staan juist aan de andere kant van het spectrum, die zijn vaak nog groeiende en investeren veel in (nieuw) technologieën, al zijn er inmiddels ook wel gevestigde, stabiele namen.

De 10 beste dividendaandelen van Nederland

Een aandeel met het hoogste dividend op dit moment, hoeft dus niet de beste te zijn voor de toekomst. Vooral groeidividendaandelen winnen aan populariteit, omdat ze meer kans geven op meer dividend in de toekomst. Dividend wordt uitgedrukt in een percentage van de koers van het aandeel. Een aandeel dan €100 waard is en per aandeel €5 dividend krijgt, heeft een dividendpercentage van 5%. Is een aandeel €50 waard en wordt er €4 dividend uitgekeerd, dan is het percentage 8%. Tijd om de beste dividendaandelen van dit moment eens onder de loep te nemen.

Handel nu meteen in aandelen Shell, Aegon en NN!

Aegon – 6,6% dividend

Aegon Nederland is een onderdeel van Aegon uit de Verenigde Staten en een bekende en grote verzekeraar. Of dit aandeel echter interessant blijft, na overname van activiteiten in Oost Europa door Nationale Nederlanden, zal nog moeten blijken. Op dit moment lijkt er door de overname minder ruimte voor groei. Na een aardige daling van de aandelenkoers eind 2018 lijkt deze nu redelijk gestabiliseerd te zijn. Door het hoge dividend is er wellicht weinig ruimte om te investeren.

NN Groep – 4,7% dividend

De andere grote verzekeraar, NN Groep, ook wel bekend als Nationale Nederlanden, keert een stukje minder dividend uit. Hierdoor blijft er wel ruimte voor investeringen, zoals de overname van een stuk van Aegon in Oost Europa. Ook de overname van Delta Loyd lijkt het bedrijf geen windeieren te hebben gelegd. In West Europa en de VS is er weinig ruimte meer voor groei voor verzekeraars, maar in andere gebieden is dat er wel. Het dividendpercentage is sinds de beursgang in 2014 al een aantal keren verhoogd, wat dit tot een waar groeidividend maakt. Uitkijken dus voor NN Groep de komende tijd!

RELX – 2,2% dividend

RELX was voorheen bekend als Reed Elsevier, een fusie van twee uitgeverijen. Het dividendpercentage is niet hoog, maar het aandeel is wel van een zeer stabiel bedrijf. RELX haalt een groot deel van de inkomsten uit wetenschappelijke publicaties, die vooral door universiteiten en bibliotheken worden afgenomen. Daarmee is het bedrijf wel afhankelijk van de overheid voor de inkomsten, maar zolang overheden het systeem niet veranderen, zijn die inkomsten wel redelijk gegarandeerd. Dat biedt ruimte voor de dividendbelasting om langzaam maar zeker te stijgen.

Randstad – 5,0% dividend

Uitzendbureau Randstad, waaronder ook onder andere Tempo Team valt, kan in elke economische situatie het hoofd boven water houden. In tijden van crisis zitten bedrijven vaak niet te wachten op vast personeel, en biedt een uitzendbureau de benodigde flexibiliteit. In goede economische tijden is er vaak een chronisch personeelstekort, en bieden uitzendbureaus door hun schaalbaarheid uitkomst. Het geld dat Randstad te besteden heeft is behoorlijk, zoveel dat er zowel 5% dividend kan worden uitbetaald als dat er geld overblijft voor investeringen. Die zijn wel nodig, anders is de vraag of de winst hoog genoeg blijft de komende jaren.

ABN Amro – 6,7% dividend

Het doel van ABN Amro is om 50% van de winst uit te keren als dividend. Dat leidt tot het zeer mooie percentage van 6,7%. Qua groei is er voor ABN Amro niet heel veel meer te halen, aangezien zij zich op de (verzadigde) Nederlandse markt richten. Wel leggen ze zich steeds meer toe op vermogensbeheer, wat leidt tot een minder groot kredietrisico. Maar, door de komst van alternatieven, zoals goedkoper (internet)brokers, staan de tarieven wel onder druk. ABN Amro zal hier wel in moeten mee bewegen om succesvol te blijven.

ING – 6,9% dividend

De andere nationale bank, ING, biedt zelfs nog meer dividend. Met als doel om 51% van de winst in dividend uit te keren, lijkt het beleid op dat van ABN Amro. De rest wordt gebruikt om te investeren in nieuwe technologieën en een groei in verstrekken van leningen. Er zijn mogelijkheden dat de winst in de toekomst weer toe gaat nemen voor ING, wat interessant is met een dividendpercentage van 6,9%. Daarnaast boort ING markten aan buiten Nederland, wat tot meer groei kan leiden. Een hoog dividend gecombineerd met eventuele groei. Maar let op; bij een nieuwe crisis is het niet uitgesloten dat banken wederom hard geraakt worden.

KPN – 5,2% dividend

De groene provider heeft moeilijke jaren gehad, ondanks dat telecomdiensten ook in crises gewoon doorgaan. We hangen niet massaal onze mobiel aan de wilgen als het financieel minder gaat, al zullen we dan wel meer op onze uitgaven gaan letten. Maar, een groot deel van de inkomsten van KPN komen vanuit het gebruik van derde partijen van hun netwerk. Toch, KPN heeft genoeg geld vrij om naast een behoorlijk dividend uit te keren, ook te kunnen investeren. De vraag is of de balans de komende jaren zo blijft, of dat er toch meer geld naar investeringen zal moeten gaan. De technologie staat nu eenmaal niet stil en niet investeren betekent dat je over een paar jaar buitenspel staat als provider.

 


Eerste storting

Bijzonderheden

Rating


100 euro

Betrouwbaar beursgenoteerd

1

200 euro

Unieke indices,
bijv cannabis

2

100 euro

Veel crypto mogelijkheden

3

 

Shell – 7,1%

Olie, ondanks dat het zwaar onder vuur ligt als brandstof en bron van energie, kunnen we de komende jaren niet zonder. Sterker nog, de afname groeit nog steeds. Shell heeft dan ook de hoogste marktwaarde aan de AEX. Het bedrijf vindt het belangrijk aandeelhouders goed te belonen, maar daarnaast is er weinig ruimte meer voor groei. Aangezien het bedrijf grotendeels afhankelijk is van de olieprijs, kan het alle kanten op de komende jaren. Als er iets niet valt te voorspellen, is het de olieprijs wel…

Unibail-Rodamco-Westfield – 7,6% dividend

URW is een vastgoedbedrijf uit Nederland, Frankrijk en Australië dat, hoe kan het anders met zo’n naam, is ontstaan uit enkele fusies. Het bedrijf bestaat in de huidige samenstelling pas sinds 2018 en bezit vooral winkelcentra. Daarnaast bezit het tentoonstellingsruimtes en conferentiecentra, en kantoorruimtes, vooral rondom Parijs. Door de opkomst van online winkelen, durven vele beleggers niet meer in vastgoed te investeren. Ze zijn bang dat de winkelopbrengsten niet hoog genoeg meer zijn. Aan de andere kant zijn er in andere landen, waaronder de VS, nog wel mogelijkheden voor groei.

Unilever – 3,1%

Unilever maakt consumentenproducten die elk huishouden nodig heeft en gebruikt, ongeacht of er sprake is van crisis. Denk aan producten als levensmiddelen, shampoo, zeep, wasmiddel en tandpasta. Mensen gaan hierop wel besparen maar kunnen niet zonder, vandaar dat een bedrijf als Unilever redelijk ongeschonden uit een economische recessie kan komen. Groei komt vooral uit markten waar de vraag naar dit soort producten nog steeds toeneemt. Sinds 1999 is het dividend elk jaar een beetje verhoogd, en er lijkt voorlopig geen einde te komen aan de verhoging. Het is dus een mooi voorbeeld van een groeidividendaandeel.

Ahold-Delhaize – 2,8%

Dit bedrijf is ontstaan uit een fusie tussen onze Appie en de Belgische supermarkt Delhaize. Er was sprake van zorgen of het bedrijf het hoofd boven water zou kunnen houden, maar onder andere door de opkomst van online winkelen, waar ze goed op ingesprongen zijn, zijn die zorgen een stuk minder geworden. Ahold staat in Nederland in ieder geval fier overeind en heeft al aardig wat supermarktoorlogen gewonnen. Het bedrijf heeft veel geld vrij om te besteden, en met een lage dividenduitkering biedt dat zeker ruimte om te investeren. De huidige economie, waarbij iedereen wil kopen wat ie wil, wanneer ie wil, biedt daar nog ruimte voor. De overname van Bol.com was wat dat betreft een schot in de roos, en de veranderingen die daar zijn ingezet zorgen voor meer omzet.

ASML – 1,0%

Een aandeel met maar 1% dividend, hoort die op de lijst? Jazeker, de trots uit Eindhoven domineert al jaren de aandelenmarkt. Het technologiebedrijf, dat computerchips vervaardigd, groeit telkens letterlijk uit zijn jasje. Investeren is ASML dan ook niet vreemd. Zolang de winsten zo hoog blijven, keert ASML toch een mooi dividend uit bij het relatieve lage percentage. Maar, als deze markt ooit in mocht storten, is ASML misschien wel het grootste slachtoffer.

Keuzes, keuzes, keuzes

We hebben het al vaker gezegd: beleggen is keuzes maken. Je kunt niet in alles beleggen, of nou ja, dat moet je niet willen. Bovendien moet je een duidelijke visie hebben, een plan, waarmee je aan de slag gaat. Beleggen doe je niet voor de korte termijn, en vooral niet als je gaat beleggen voor dividend.

Wil je wel snel cashen, kies dan hoogdividendaandelen en verkoop deze weer op tijd. Ga je voor groei op de langere termijn, dan zijn groeidividendaandelen een beter plan. Maar bereid je ook dan goed voor. En er zijn natuurlijk altijd nog aandelen die kenmerken van beide types hebben. Daarnaast is ook bij het beleggen voor dividend aan te raden om de belegging te verspreiden over verschillende posities.

Vind je het aanbod in Nederland schraal, of niet spannend genoeg? Kijk dan eens buiten de landsgrenzen. Er zijn ook veel aandelen aan andere beurzen die mooie dividenden uitkeren. De wereld wordt steeds kleiner, dus wat let je om eens over de beleggersgrenzen heen te kijken?

 

Open nu gratis een account bij de beste broker van dit moment!