Overzicht van alle vragen van de kennistoetsen van DEGIRO

DEGIRO vraagt iedere klant die wil handelen in het beleggingsproduct Gestructureerde producten om een ervaringstoets af te nemen. Het doel van deze toets is om de klant bewust te maken van de risico's, maar ook of de klant weet waar hij in gaat handelen, met betrekking tot dit financiële product. Het investeren in financiële instrumenten zonder de juiste kennis en ervaring kan namelijk leiden tot een verhoogd risico op verlies en is ook wel een beetje vreemd. Je moet tenslotte alleen in iets handelen waarvan je weet wat het is.

Gestructureerde producten zijn veelal ‘op maat' gemaakte producten waarmee je een bepaalde richting van een index, aandeel, of iets anders op een zo goed mogelijke manier in een product wilt vastleggen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de vroegere clickfondsen, waarmee boven een bepaalde indexstand je rendement werd ‘vastgeklikt'. Het aanbod van deze producten is tegenwoordig beperkt en worden vooral uitgegeven door grote investeringsbanken.

CFD's zijn ook te vergelijken met gestructureerde producten, alleen gebruiken traders CFD's tegenwoordig dagelijks om te speculeren op koersstijgingen en koersdalingen.

Kennistoets disclaimer van DEGIRO

Vragen en antwoorden bij Gestructureerde producten

  1. Welke bewering over gestructureerde producten, zoals een turbo of een warrant is juist?

Alle gestructureerde producten zouden een Essentiële informatiedocument (Eid) moeten hebben. Dit is een document met 3 pagina's waarin de eigenschappen van het product, de risico's en de kosten staan beschreven. De transactiekosten die in rekening worden gebracht door de broker om te handelen in dit product, kunnen gevonden worden in het tarievenoverzicht van de broker.

2. Het stop loss-niveau van een actieve turbo is hoger dan de huidige koers van het aandeel.

Het stop loss-niveau van een actieve turbo is lager dan de huidige koers van de onderliggende waarde. Beleggers met een turbo long kunnen profiteren van een stijging in de prijs van de onderliggende waarde. Wanneer de prijs van de onderliggende waarde daalt en het stop loss-niveau is bereikt, zal de turbo niet meer verhandelbaar zijn.

3. Wat kan geen reden zijn dat een gestructureerd product van de markt wordt gehaald voor de vervaldatum is bereikt?

Een gestructureerd product kan van de markt worden gehaald omdat er geen markt meer voor is (geen kopers en verkopers). Het kan ook gebeuren wanneer het stop loss-niveau is bereikt.

4. Welke van de volgende risico's spelen geen rol bij het beleggen in een gestructureerd product?

Het maximale verlies bij gestructureerde producten is de initiële inleg. (Andere risico's bij gestructureerde producten zijn liquiditeitsrisico, marktrisico en tegenpartij risico.

5. Wat is juist over de kosten van gestructureerde producten?

Het financieren van inkomsten en uitgaven wordsen door de uitgever berekend voor de provisie van de financiering (inkomsten voor short producten en uitgaven voor long producten).

Ervaringen met het handelen in Structured products

Als u eerder onafhankelijk (op execution only basis) in Gestructureerde producten heeft belegd, kunt u aangeven hoe vaak in de afgelopen 10 jaar?


Eerste storting

Bijzonderheden

Rating


100 euro

Betrouwbaar beursgenoteerd

1

200 euro

Unieke indices,
bijv cannabis

2

100 euro

Veel crypto mogelijkheden

3

Ervaring met beleggen

Na het voltooien van deze ervaring en kennistoets in Gestructureerde producten kan de klant in het profiel aangeven dat hij of zij hier in wil handelen (en het schuifje naar AAN zetten)