Overzicht van alle vragen van de kennistoetsen van DEGIRO

DEGIRO vraagt iedere klant die wil handelen in het beleggingsproduct Indexopties om een kennistoets af te nemen. Het doel van deze toets is om de klant bewust te maken van de risico's, maar ook of de klant weet waar hij in gaat handelen, met betrekking tot dit financiële product. Het investeren in financiële instrumenten zonder de juiste kennis en ervaring kan namelijk leiden tot een verhoogd risico op verlies en is ook wel een beetje vreemd. Je moet tenslotte alleen in iets handelen waarvan je weet wat het is.

Indexopties hebben een groot risico en zijn ook weer anders dan aandelenopties. Zo worden indexopties (nagenoeg) altijd cash afgerekend bij expiratie, in tegenstelling tot aandelenopties die worden afgerekend in aandelen. Voor Nederlanders is het meest interessante voorbeeld de AEX opties zoals je bovenstaand enkele call opties ziet bij DeGiro. Met name het schrijven van opties (verkopen) is een riskante bezigheid waar ook een hoge margin voor nodig is.

Om dit ‘op te lossen' heeft CFD-broker Plus 500 recent ook opties geïntroduceerd waar je in kunt handelen op alle grote indices wereldwijd! Deze kun je kopen maar ook verkopen zonder een enorme hoge marge.

Kennistoets disclaimer van DEGIRO

Vragen en antwoorden bij de categorie index opties

  1. Informatie over onder andere de contractspecificaties kan worden gevonden op de website van de beurs. In welk document kunt u informatie vinden over de kenmerken van opties?

Alle indexopties hebben een Essentiële-informatiedocument (Eid). Dit is een document van 3 pagina's en bevat de kenmerken en risico's van het product.

2. Welke stelling over een indexoptie is correct?

Afhankelijk van de optieserie bestaan er dag-,week-, maand- en kwartaalopties. De contractgrootte is de waarde die met de waarde van het onderliggende wordt vermenigvuldigd, om uiteindelijk de premie te bepalen.

Indexopties

Indexopties

3. Naast de transactiekosten die door DEGIRO in rekening worden gebracht, wat betaal ik wanneer ik een optie koop?

Als u een optie koopt dan gaat u een long positie aan en betaalt u een premie.

4. Als ik een short positie heb in een optie, wat is dan de maximale winst?

Als u een optie verkoopt is de maximale winst de premie die u ontvangt bij het verkopen (schrijven) van de optie.

5. Wat gebeurt er bij expiratie als u een long positie in een index call optie heeft die nog steeds over waarde bevat?

Indexopties worden contact verrekend omdat het onderliggende (de index) niet fysiek kan worden geleverd. Wanneer de optie nog waarde heeft, zult u bij DEGIRO automatisch een cash verrekening in uw account ontvangen.

Long in indexoptie

Long in indexoptie

Ervaringen met handelen in Indexopties

Als u eerder onafhankelijk (op execution only basis) in Indexopties heeft belegd, kunt u aangeven hoe vaak in de afgelopen 10 jaar?

 


Eerste storting

Bijzonderheden

Rating


100 euro

Betrouwbaar beursgenoteerd

1

200 euro

Unieke indices,
bijv cannabis

2

100 euro

Veel crypto mogelijkheden

3
Ervaring met beleggen

Ervaring met beleggen

Na het voltooien van deze ervaring en kennistoets in Indexopties kan de klant in het profiel aangeven dat hij of zij hier in wil handelen (en het schuifje naar AAN zetten)