‘In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst’, deze waarschuwing is verplicht bij financiële producten. Vooral als je het risico loopt om geld te verliezen, is deze waarschuwing natuurlijk op zijn plaats. Immers, als je gaat beleggen betekent een koers of koersstijging van gisteren of vandaag, of een jaar geleden, helemaal niets voor jouw belegging, die koers kan op elk moment dalen of zelfs compleet onderuit gaan. Maar daar staat tegenover dat die ook door het dak kan gaan. Toch, 80% van de beleggers verliest op termijn geld. Dit komt veelal door onvoldoende kennis, maar zorgt er ook voor dat veel traders al snel weer stoppen. Ook wij kunnen geen garanties geven, maar wel tips om je op weg te helpen om wél meer kans op succes te hebben.

Maak je geen illusies

Natuurlijk, er zijn altijd succesverhalen te vinden van traders die met minimale inleg een enorme winst hebben weten te boeken. Maar deze verhalen zijn uitzonderingen op de regel, dit overkomt bijna niemand. Het is dus goed om te beseffen dat je met bijvoorbeeld €50 inleg niet heel snel €1000 zult verdienen, om maar een dwarsstraat te noemen. Een verdubbeling van het bedrag, wat 100% winst betekent, is in de meeste gevallen al zeer netjes. Maar vaker zul je hier nog onder blijven. Betekent dit dat je dan maar niet met €50 moet gaan beleggen? Als je een hele goede belegging hebt gevonden, kun je het altijd proberen. Mocht je dan €50 verliezen, is dat voor de meeste mensen geen onoverkomelijk bedrag. Maar de kans dat je hiermee veel gaat bereiken, is klein, heel klein. Aan de andere kant, op een spaarrekening levert het helemaal niets meer op.

 

 

Geef niet (meteen) op

Veel beginnende traders verliezen hun eerste startkapitaal. Ongeacht om hoeveel dat gaat en of er nog een spaarpotje over is of niet, een groot deel stopt dan ook meteen. Toch, de grote vraag is of je in andere dingen in het leven wel meteen succesvol was. Als kind kon je ook niet in één keer je veters strikken, fietsen (zonder zijwieltjes) of zwemmen. En ook in je latere leven moet je oefenen en leren voordat je dingen onder de knie hebt. Hetzelfde geldt voor handelen op de beurs: oefening baart kunst. En geduld is een schone zaak. Veel beleggingen worden niet in een dag winstgevend. Ongeduldig zijn levert je in dit geval dus vaak frustratie op, het is dus goed om af en toe achterover te leunen en af te wachten.

Gooi dus na een eerste verlies niet meteen de handdoek in de ring. Analyseer je handel en bekijk waar je steken hebt laten vallen waardoor je verlies hebt gemaakt. Fouten maken, ook al maak je ze niet bewust, betekent dat je er van kunt leren. Ga je op dezelfde voet door, dan is het wellicht niet handig om verder te gaan met handelen. Heb je er onvoldoende vertrouwen in, gebruik dan de demo-accounts die veel handelsplaatsen aanbieden. Hiermee kun je met nepgeld beleggen, oefenen en dus beter worden waarna je hopelijk met meer succes met echt geld aan de slag kunt gaan.

Spreid je risico

Het lijkt misschien een open deur, maar vooral als beginnende handelaar is het goed om je risico te spreiden. Zet niet als je geld in op één positie, maar doe dat op verschillende kleine posities. Zo verlies je niet in één keer je hele inzet als het met een positie niet goed gaat. Hoe interessant een bepaalde belegging ook lijkt, als je al je geld op één kans inzet, loop je altijd risico dat het misgaat.

Verder is het aan te raden om niet meteen je hele startkapitaal in te zetten. Probeer het eerst met een deel en kijk hoe dat gaat. Mocht je dan niet de juiste keuzes maken, heb je nog een potje achter de hand om het nog eens te proberen. Oftewel, ga slim met je geld om en pas money management toe.

Dit betekent zoveel als dat je vooraf bepaalt hoeveel geld je gaat inzetten en bij welke winst of verlies je je beleggingen weer gaat verkopen. Hierdoor handel je meer met ratio dan op gevoel of op basis van emoties.

Beleggen

Beleggen

Kennis is macht

Handelen zonder kennis is als autorijden zonder rijbewijs. Het kan (even) goed gaan maar het is gedoemd om mis te gaan. Gevoel kan een raadgever zijn, maar emotie maakt handelen moeilijk. Dit hangt ook samen met het eerder genoemde money management, als je uit emotie handelt en bij het minste of geringste verlies je handel gaat verkopen, of juist te lang wacht bij winst, zul je over het algemeen niet succesvol zijn.

Als trader kun je nooit genoeg kennis hebben. Maar het is ook onmogelijk om overal, van alle handel, alles te weten. Zoek dus uit waar je je in wil verdiepen en probeer hier zoveel mogelijk over te leren. Dit kan door middel van demo-accounts, tutorials maar ook door te kijken hoe andere, succesvolle handelaren het aanpakken.

Bepaal je strategie en volg deze

Heb je, voor je gevoel, voldoende kennis om aan de slag te gaan, en heb je het je je money management bepaald, dat kun je hier nog (technische) analyses aan toevoegen en heb je je strategie bepaald. Nu is het tijd om aan de slag te gaan, want hoeveel je ook ‘droog oefent’, pas als je met je eigen geld aan de slag gaat, zul je de bijbehorende spanning gaan ervaren. Zie het maar als een voetbalwedstrijd: pas als het ergens om gaat, en het geen vriendschappelijke wedstrijd meer is, gaat iedereen voor de echt aan de slag.

We hebben het hierboven ook gezegd: pas je money management (strikt) toe en houdt emoties zoveel mogelijk buiten de deur. Ditzelfde geldt uiteraard ook voor je gehele strategie. Heb je besloten je op een bepaalde markt te richten, bedenk je dan twee keer voordat je voor een ‘buitenkansje’ buiten die markt gaat. Hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld hefbomen: heb je je voorgenomen met een maximale hefboom te werken, laat je dan niet door mooie praatjes verleiden om voor een hogere hefboom te kiezen.

We hebben allemaal te maken met FOMO: Fear Of Missing Out. Deze term werd in eerste instantie gebruikt voor social media: bang zijn om ook maar iets te missen wat er gedeeld werd, en erbij willen zijn. Maar deze term heeft zijn intrede ook gedaan in de beleggingswereld. Of het nu gaat om cryptocurrencies, IPO’s of andere zaken, je kunt niet overal in investeren. Natuurlijk is het zuur als je hoort dat de investering die je hebt overwogen maar niet gedaan hebt, verdriedubbeld is in waarde. Maar jouw kans komt echt wel, als je maar je koers vaart die je van te voren hebt uitgestippeld. En natuurlijk, als je niet succesvol bent, kun je die koers prima aanpassen. Maar volg dan die koers wel weer en laat je niet verleiden om in het wilde weg allerhande investeringen te doen.

Adem in, adem uit

Je zult nooit 100% van je investeringen succesvol doen. Zelfs de meest ervaren traders maken wel eens een fout en verliezen geld. Dit is onvermijdelijk, want hoe goed je strategie ook is, de markt kan onverwachte dingen doen. De laatste tip die wij dan ook mee willen geven is: adem in, adem uit. Pak je verlies en richt je op de zaken die wél succesvol gaan.