Beleggen, vroeger was dat alleen weggelegd voor de welgestelden onder ons. Inmiddels zijn er ook initiatieven waarmee je met een kleiner startkapitaal, of een lager maandelijks bedrag, kunt beleggen. Beleggen voor de gewone mens zeg maar. Maar wanneer heeft het nu echt zin om te gaan beleggen? Hoeveel geld moet je daarvoor hebben?

Beleggen voor de gewone mens

Afgelopen jaren hebben een aantal projecten het levenslicht gezien, die bedoeld zijn om te beleggen voor de gewone mens. Dus niet degene met tonnen of miljoenen op de bank, of die per maand duizend euro of meer kunnen missen om in een beleggingspotje te stoppen. Nee, beleggen voor de mensen met een lager inkomen en een spaarpotje waarmee je misschien net een auto koopt, of nog minder.

Evi van Lanschot maakt reclame dat je geen miljonair hoeft te zijn om te beleggen. Dat klopt, met Evi Go kun je al beleggen met een startbedrag van €1.000. Daarnaast leg je dan elke maand minimaal €50 in.

Bij Binck kun je beleggen vanaf elk gewenst bedrag, zeggen ze. We vonden ook geen kleine lettertjes dat er wel een minimum bedrag is, dus in principe zou je hier al vanaf een paar tientjes het mannetje zijn.

Rabobank introduceerde enige tijd geleden Peaks. Een ‘beleggingsapp’, al is het een groot woord voor wat het doet. Ja, er wordt zeker belegd. Maar wel met je virtuele wisselgeld. Als je Peaks toestemming geeft, krijgt de app toegang tot je bankrekening. Om deze in te zien, elke transactie wordt namelijk door Peaks afgerond naar boven, en elke week schrijven ze dit virtuele wisselgeld af van je rekening, en dit wordt belegd. Vaak gaat het dus maar om een paar euro per week. €1,90 wordt namelijk €2, 10 cent inleg dus. €48,15 wordt €49 en betekent 95 cent inleg. Elke transactie levert dus maximaal 99 cent inleg op. Heel hard gaat het dan ook niet met Peaks.

En dan is er Semmie. Semmie is beleggen voor de niet-beleggers, zo zeggen ze zelf. Vanaf €50 kun je hier al starten met beleggen, en je kunt ervoor kiezen om daarnaast elke maand automatisch bij te schrijven of af en toe zelf een bedrag over te maken. De rest regelen zij voor je.

Bij zowel Peaks al Semmie wordt er voor je belegd. Afhankelijk van je risicoprofiel gaat dat in vooraf vastgestelde combinaties. Je hebt hier dus zelf, buiten de keuze voor een risico, geen invloed op. Daar staat tegenover dat iedereen op deze manier kan beleggen, dat wel.

 

 

Hoeveel geld heb je nodig om serieus te beleggen?

Goed, bovenstaande voorbeelden van Peaks en Semmie zijn geen opties voor serieuze beleggers. De kosten zijn relatief hoog, één van de redenen voor mij om bijvoorbeeld te stoppen met Peaks na een jaar. De kosten van €1 per maand haalde ik er in rendement nog niet misschien uit, met die paar euro die ik per week maximaal inlegde.

Semmie is een leuke manier om kennis te maken met beleggen, maar of dit nu heel geschikt is om te beleggen met grotere bedragen of als je veel kennis hebt? Dat niet.

Dan voor het echte werk: meedoen met de big boys. Echt serieus beleggen. Hoeveel geld heb je daar voor nodig? De meningen zijn hierover verdeeld, de een zegt dat je bij €50 al gewoon moet gaan beginnen, de ander vindt dat je zeker een potje van rond de €2.500 moet hebben. Hoe komt het dat er zo verschillend over wordt gedacht?

Eenmalige inleg of maandelijks beleggen

Allereerst is er een verschil in of je eenmalig een bedrag inlegt en dat laat staan, of dat je maandelijks een bedrag inlegt waarmee je gaat beleggen. Je kunt je voorstellen dat als jij eenmalig €50 of €100 inlegt en er vervolgens niets meer bij stort, dit potje over 10 jaar wel iets is gegroeid (hopelijk) maar dat het dan nog steeds geen vetpot is. Stel dat je een rendement van €5 haalt, dan is €100 over 10 jaar waard: €167. Dat komt omdat je rente over rente krijgt, dus elk jaar krijg je iets meer rente omdat je vermogen iets hoger is.

Heb je nu €1.000 over, en de rente is 5%, dan is dat over 10 jaar ruim €1.600 waard. Dat is al andere koek. Je kunt je dan ook voorstellen wat bedragen als €10.000 of meer op kunnen leveren in een tijdspanne van 10 jaar.

Het wordt een ander verhaal als je elke maand €50 of €100 inlegt, 10 jaar lang. Zo kan €50 per maand over 10 jaar goed €8.000 opleveren, en €100 per maand €17.000. Omdat je én elke maand geld opzij zet en daarmee de pot laat groeien, en maand op maand rente op rente krijgt, over een steeds hoger bedrag, werkt dit als een hefboom. Want effectief heb je in 10 jaar tijd dan respectievelijk €6.000 en €12.000 gespaard en ingelegd.

Geld groeit

Geld groeit

Lage spaarrente

Een aantal jaren geleden kreeg je voor kleine bedragen het advies dit maar op een spaarrekening te zetten. Geen kosten, geen gedoe en een aardig rendement. Nu een spaarrekening soms letterlijk 0% rente, of iets wat daar heel dichtbij zit, geven, is het voor niemand meer interessant om daar geld op te zetten.

Heb je een vermogen van €25.000 of meer dan betaal je ook nog eens 1,2% vermogensbelasting. Of beter, 30% over de geschatte 4% rente die je zou verdienen. Maar die je op een spaarrekening dus al lang niet meer krijgt. Maar ook als je minder vermogen hebt, levert een spaarrekening niets meer op. Waarom zou je geld dan vasthouden? Nou, bijvoorbeeld om een pensioentekort in te lopen. Of om een wereldreis te gaan maken of je kinderen te kunnen laten studeren. Alleen, je wil graag rendement. Ook over kleinere bedragen, of het nu gaat om een eenmalige inleg of maandelijkse inleg.

En dat kan tegenwoordig dus alleen bereikt worden met beleggen. Daarbij geldt over het algemeen, hoe  meer risico je neemt, hoe hoger het potentiële rendement. Ben je niet zo van het risico nemen, en neem je genoegen met bijvoorbeeld 5% of minder rendement op de lange termijn, dan kun je beter defensief gaan beleggen.

Beleggingsfondsen

Er zijn tegenwoordig veel mogelijkheden om voor je te laten beleggen. De tijden dat dit veel geld kostte, liggen inmiddels wel achter ons. Heel veel aanbieders, ook de grote banken, bieden fondsbeleggen aan. Hiermee beleg je in een fonds, dat bestaat uit verschillende combinaties van aandelen, obligaties en andere beleggingsmechanieken. Hoe scherp jij er in gaat, bepaal je zelf. Of je laat een scan doen, waaruit een beleggingsprofiel komt.

Zo’n beleggingsfonds wordt voor je beheerd. Een fondsbeheerder kijkt continu of het fonds nog volgens plan presteert. Is dat niet het geval, dan wordt de samenstelling aangepast. Door het beleggen in fondsen verspreid je ook je risico. Beleg je bijvoorbeeld in aandelen, dan is het risico groter dan in obligaties. Daar staat tegenover dat aandelen vaak een hoger rendement opleveren. Maar als het misgaat, dan gaat het ook goed mis. In een fonds zorgen andere onderdelen als obligaties er dan voor, dat je niet direct alles kwijtraakt, als het goed is tenminste. Bovendien worden binnen bijvoorbeeld het component aandelen, aandelen van verschillende bedrijfstakken en bedrijven gecombineerd, zodat je het niet direct heel erg voelt als één bedrijf failliet gaat of het in een branche plotseling slecht gaat. Dit maakt dat beleggen voor veel mensen, ook zonder kennis, heel haalbaar is geworden. Ook apps maken beleggen steeds makkelijker.

CFD en hefbomen

Bij veel brokers kun je beleggen in CFD’s. Dit zijn contracten tussen twee partijen, een koper en verkoper, waarbij er wordt ingespeeld op een eventuele koersstijging of daling van een onderliggend aandeel. Hiermee kun je geld verdienen, ook als een koers daalt. Plus je koopt geen aandelen, wat ook een voordeel kan zijn.

Ook hefbomen zijn mechanismes waarmee je geld kunt verdienen. Een hefboom vergroot je winst, ook al bij een kleine koersstijging. Maar het werkt ook de andere kant uit, een verlies wordt ook vergroot hiermee.

Begin klein

Veel aanbieders zeggen het tegenwoordig zelf: als je begint met beleggen, begin dan klein. Probeer het eerst eens uit, hoe het bevalt. Veel brokers bieden tegenwoordig ook demo-accounts aan, waarmee je soms duizenden euro’s aan tegoed krijgt om het mee te proberen.

Heb je nog nooit belegd, dan kan het best spannend zijn om het wel te gaan doen. Als je dan slechts een klein bedrag in zet, wat je makkelijk kunt missen, wordt het een stuk minder spannend. Groots inzetten kan altijd nog.

Wat ook belangrijk is, beleg niet met geld dat je niet kunt missen. De kans dat het misgaat, en je geld minder waard wordt, of nog erger verdampt, is altijd aanwezig. Ook als je voor een defensieve manier van beleggen kiest. Daarnaast staat geld waarmee je  belegt soms voor langere tijd vast, of gaat het pas na langere tijd renderen. Zorg er dan ook altijd voor dat je een reservepotje hebt, voor als je wasmachine/auto/ketel of wat dan ook kapot gaat. En betaal eerst schulden af voordat je serieus gaat beleggen. Al kan een beetje proberen met een paar tientjes wellicht geen kwaad, dan ben je er wel helemaal klaar voor als het zover is!

Stock markets

Stock markets

Dus, beleggen is voor iedereen weggelegd!

De conclusie is dat ook met een kleinere portemonnee beleggen heel goed mogelijk is. Bepaal hiervoor je doel (wat wil je bereiken, hoeveel kun/wil je inleggen en hoe lang kun je het geld missen) en kies een manier die bij je past. Of je nu zelf fanatiek gaat handelen of het vooral uit handen wil geven, voor ieder budget zijn er mogelijkheden.

Hoe meer je zelf doet, hoe lager over het algemeen de kosten uitvallen. Als je zelf gaat handelen, is het belangrijk dat je daar tijd voor hebt en enige kennis/ervaring opdoet. Vooral als je gaat handelen in CFD’s of andere hefboommechanismes. Daarbij is snelheid en kennis vaak wel handig.