Uiteindelijk is het doel van beleggen of traden het maken van winst, of een hoger rendement te behalen dan je krijgt op een spaarrekening. Beleggen en traden is niet zonder risico's, maar dat is ook de reden dat een hoger rendement haalbaar is en zeker tot de mogelijkheden behoort. Er zijn wel verschillende valkuilen op deze weg naar succes. We proberen, met succesvolle handelaren en beleggers als klankbord, de meest gemaakte fouten op een rij te zetten zodat je deze zelf niet meer zult maken.

Wees niet bang, elke succesvolle belegger heeft fouten gemaakt. Het belangrijkste advies is juist dat er geleerd moet worden van fouten zodat je weet waar het fout ging en je in de toekomst deze fouten niet meer maakt. Daarnaast veranderen markten wereldwijd, zoals er nieuwe markten bijkomen zoals cryptocurrencies, maar ook dat bepaalde aandelen of markten zullen verdwijnen. Wie kent nog de gevallen bedrijven zoals Baan Company, KNPQwest en Imtech. Hier zijn voldoende handelsmogelijkheden in geweest, zowel long als short, en een doorgewinterde trader had hier ook een voordeel kunnen behalen.

Gegarandeerd rendement

We zien veel reclames voorbij komen waarbij goudgerande rendementen worden gegarandeerd. Enkele maanden of jaren later zien we hetzelfde bedrijf ineens terugkomen omdat het is aangeklaagd door beleggers die al hun geld zijn verloren. Om ‘onverklaarbare' redenen zijn verschillende van deze bedrijven ook wel eens in het nieuws geweest in ‘Business Class' van Harry Mens. Enkele voorbeelden hiervan zijn Palm Invest en EasyLife. Beide bedrijven zijn later hard aangepakt door de fiscus, maar oorspronkelijk werden ze bekend door een optreden bij Harry Mens.

De belangrijkste zaak om in de gaten te houden is dat gratis geld niet bestaat. Bij elk rendement zal een risico behoren en hoge rendementen gaan gepaard met hoge risico's. Stelregel, als iets te mooi lijkt om waar te zijn, blijf er dan ver van weg. De spaarrente op dit moment is 0% en hier loop je ‘geen risico' op. Elk hoger rendement dat gegarandeerd is, brengt risico's met zich mee!

Spreiding, al je geld in 1 of 2 trades inzetten

Om risico's te verkleinen zullen beleggers en traders altijd de investeringen spreiden. Beleggers zullen niet alles in aandelen uit Nederland beleggen, maar ook kiezen voor andere landen en regio's. Daarnaast heb je ook meer beleggingsmogelijkheden dan alleen maar aandelen, dus ook spreiden over obligaties, vastgoed, commodities en dergelijke is een eerste vereiste bij de inrichting van een beleggingsportefeuille. Als je al je geld op 1 ‘paard' inzet, ook al heb je er een super goed gevoel bij, loop je het risico dat de transactie fout afloopt en je al je geld kwijt bent, zonder kans om te herstellen. Spreid dus je trades over verschillende handels-mogelijkheden en ideeen.

Pas op met adviezen van experts

Nederland, maar eigenlijk wereldwijd in deze tijden van internet, kent vele experts en adviseurs. Je ziet ze op televisie bij het programma Business Class, maar ook op RTLZ zie je de hele dag experts met hun goedbedoelde adviezen langs komen. Besef dat veel van deze experts commerciele belangen hebben bij wat ze zeggen. Toevallig kom ik terug op een expert van Business Class (ik heb overigens niets tegen Harry Mens of zijn programma), Geert Schaaij. Deze man is veroordeeld voor ‘front-running'. Dit betekent dat hij mensen adviseert om een bepaald aandeel te kopen, vaak een aandeel waar weinig handel in is, terwijl de man zelf vooraf dit aandeel al heeft gekocht. Hij weet dus dat door zijn aanbeveling de koers zal stijgen en hij kan dan aan de nieuwe kopers zijn aandelen verkopen met winst.

Succes

Succes

Rendementen uit het verleden

Dit is misschien we meest gebruikte term die we tegen komen als het gaat om beleggen. Rendementen uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst. Simpel gezegd is dat je niet zomaar er van uit kunt gaan dat zaken die in het verleden zijn gebeurd in de toekomst zich zullen herhalen. Dit geldt zowel voor rendement, maar ook voor risico en ook voor bijvoorbeeld technische analyse. Er is geen enkele garantie dat een steun uit het verleden voor een bepaalde koers ook een steun zal blijken in de toekomst. Belangrijkste les die je hieruit moet trekken is dat je niet blind kunt afgaan op historische zaken, maar je ze zeker wel kunt meenemen in je analyses.

Geen verlies kunnen nemen

De wereld van traden is hard, je zult niet alleen maar succes hebben bij elke trade die je doet. Belangrijk is dan ook om je op tijd te ontdoen van trades die verlies hebben opgeleverd maar de kans serieus aanwezig is dat het verlies nog groter kan worden. Succesvolle traders durven verliezen te nemen als er betere kansen zich voordoen of als de analyse die gemaakt is niet uit is gekomen. Leer je fouten toe te geven door op tijd verlies te nemen. Uiteindelijk draait het om de winst die je maakt over al je trades. Als die balans positief is, is het geen schande om af en toe een verliezende trade te hebben!

Emoties nemen overhand, geef je fouten toe

We herkennen het allemaal wel. Als er iets mis gaat probeer je zo lang mogelijk vol te houden om je gelijk toch te krijgen. Je hebt tenslotte een bepaalde visie of analyse gemaakt en toch keert de markt zich tegen je positie. Je probeert allerlei redenen te bedenken om je positie goed te keuren en soms zelfs bij te kopen om nog sneller je verlies terug te ‘winnen'. Echter zal dit vaak meer een casino-strategie betreffen waarbij je zo snel mogelijk je winst goed wilt maken. Je zit echter zo in je tunnelvisie vast waardoor je niet meer helder hebt of de trade wel goed is. Nieuws kun je tenslotte op vele manier lezen, en je zult hier vaak nieuws interpreteren zodat het je positie ‘goed uit zal komen'. Blijf dus objectief, houd je principes met trading in de gaten en blijf disciplinair.

Beleggen met geld wat je niet kunt missen

Beleggen, traden en zelfs gokken, moet je alleen doen met geld wat je kunt missen. Bij al deze vormen loop je uiteindelijk het risico om al je geld kwijt te raken. Het moge duidelijk zijn dat je met gokken eerder je geld zult verliezen als met het beleggen in staatsobligaties. Traden is echter ook niet zonder risico, met elke transactie loop je het risico om je volledige inleg kwijt te raken.

Belangrijk om hierbij op te merken is dat je emoties soms keuzes uitlokken die niet passen in je plan met betrekking tot traden. Ik herken dit ook goed bij mezelf. Als ik een positie heb geopend en mocht deze positie fout lopen dat dit echt pijn doet in mijn portemonnee, bijvoorbeeld dat ik hierdoor niet meer op vakantie zou kunnen, dan heeft dit impact hoe ik met deze positie om ga. Ik durf dan bijvoorbeeld niet mijn positie uit te zitten maar bij een minimaal verlies al af moet kappen omdat ik meer verlies niet kan hebben.
Zorg er dus voor dat je trades plaatst met geld dat je zou kunnen missen, ook al is de insteek uiteraard om er geld mee te verdienen.

 

Trend

Trend

Go with the flow / trend

Er bestaan verschillende ‘gezegden' over beleggen en traden. Een van de belangrijkste die ik altijd in mijn achterhoofd heb zitten is ‘Never catch a falling knife'. De boodschap hierachter is dat je een dalend aandeel niet meteen moet oppikken als deze een forse daling heeft laten zien. Dit brengt me dan ook op het punt waar je op moet letten als trader. Je kunt veel veiliger de trend volgen, dus bij wijze van spreke short gaan in een aandeel dat in een vrije val is gekomen dan dit vallende mes opvangen en dus tegen de trend ingaan.

Begrijp waar je in handelt en waar je handelt

Tot slot is het een valkuil om te veel hooi op je vork te nemen en overal maar in willen traden. Het is super belangrijk om te weten waar je in handelt, wat de voorwaarden zijn en wat voor karakteristieken er bij een bepaald instrument horen. Dat is ook het voordeel van een demo account bij de door ons geadviseerde brokers, je kunt hier alles rustig bekijken en zelfs handelen zonder dat je risico loopt. Uiteraard helpt het ook om voor geld te handelen en op die manier je fouten maken, want daar leer je uiteindelijk alleen maar van. Je kunt al transacties plaatsen bij verschillende brokers vanaf enkele euro's dus de risico's zijn dan nog beperkt.

Onderstaand zie je de door ons goedgekeurde brokers, die dagelijks worden gebruikt door onze professionele traders. Ons advies is om bij alledrie een gratis account te openen, waardoor je dat geregeld hebt en bij elke broker de producten kunnen handelen die het beste bij je passen.

Cannot find required Table