Je hebt rijk en je hebt rijk. De een voelt zich al rijk met een mooi huis en een dikke auto, terwijl de ander pas rijk is als hij vele miljoenen op de bank heeft staan. We meten rijkdom eigenlijk altijd aan de hand van het vermogen van mensen. Internationaal gezien komt Forbes altijd met een ranglijst van de rijkste mensen op aarde, in Nederland brengt de Quote jaarlijks een ranking uit. En waar op wereldniveau het vermogen inmiddels wordt gerekend in honderd miljard of meer (Jeff Bezos is 131 miljard dollar waard), is dat in Nederland (nog) lang niet het geval. Hoe het lijstje er anno 2019 uit ziet? Nou, zo!

10. Pieter van der Does – 1 miljard euro

Pieter van der Does is een nieuwkomer in de lijst van rijkste Nederlanders. Hij is medeoprichter en CEO van Ayden, het betalingsbedrijf dat in juni 2018 voor miljoenen naar de beurs ging en waar Prinses Mabel ook een mooie cent aan overhield. Van der Does heeft 4,8% van de aandelen van Ayden in handen, die medio augustus 2019 op een mooie koers van €665 per aandeel staat. Dat is fors meer dan de introductiekoers van €240 iets meer dan een jaar geleden.

Ayden is niet de eerste betaaldienst die Van der Does opgericht heeft. Hij stond in 1997 ook aan de wieg van de dienst Bibit, dat in 2004 voor 90 miljoen euro verkocht werd aan de Royal Bank of Scotland. Van der Does was niet de enige die hiervan profiteerde, hij zette het bedrijf met 3 anderen op. In 2006 richtte hij met de gebroeders Schuijjff, die ook bij Bibit betrokken waren, Ayden op. En de rest is voor nu geschiedenis.

9. Steven Schuurman – 1 miljard euro

Steven Schuurman werd in december 2018 pas miljardair. Dit komt omdat de aandelen van het bedrijf Elastic, dat in september 2018 naar de beurs ging, hem een slordige €800 miljoen opleverden. Niet dat hij de aandelen verkocht heeft. Schuurman heeft het softwarebedrijf mede opgericht in 2012 en was tot 2017 CEO. Daarna is hij in de Raad van Bestuur gaan zitten.

Elastic is een techbedrijf dat open source zoeksoftware produceert waarmee bedrijven grote hoeveelheden data kunnen doorzoeken. Klanten van Elastic zijn onder andere Microsoft, Uber, Facebook en The New York Times. Niet de minste klanten dus, wat verklaart waarom het bedrijf het zo goed doet, ook op de beurs.

8. Wim van der Leegte – 1,15 miljard euro

Wim van der Leegte is de man van de bussen. Hij is de zoon van de oprichter van VDL en was president van het bedrijf tot hij in 2016 met pensioen ging. Hij was toen 50 jaar de leider van het immense bedrijf. Inmiddels heeft zijn zoon zijn rol overgenomen, en beide andere kinderen zitten in de Raad van Bestuur van VDL. Maar Wim heeft zelf nog wel het grootste deel van het bedrijf in bezit, de rest is van de kinderen. VDL is dus niet beursgenoteerd, wat het des te knapper maakt dat Van der Leegte zo’n vermogen heeft weten te vergaren. Overigens hoeven we niet te wachten op een beursgang, voor zijn aftreden heeft Van der Leegte met zijn kinderen afgesproken dat dit niet in het belang van het bedrijf is.

Van der Leegte was 19 toen hij bij VDL in dienst kwam, slechts 3 maanden later werd hij al president. In de 50 jaar die volgen weet Van der Leegte met VDL een bloeiend bedrijf neer te zetten, dat meer doet dan bussen en busonderdelen maken. Als je alleen al in thuisstad Eindhoven kijkt, groeit VDL op alle bedrijventerreinen steeds verder. Ook VDL Nedcar, waar Mini’s worden gemaakt, is dankzij VDL gered van de ondergang en draait nu weer op volle toeren.

VDL bus

VDL bus

 

7. Arnout Schuijff – 1,25 miljard euro

Medeoprichter en CTO Arnout Schuijff van Ayden doet het qua vermogen nog iets beter dan CEO Van der Does, de nummer 10 van deze lijst. Dat komt omdat hij 6,4% van de aandelen in Ayden bezit, meer dan Van der Does. De beursgang van het bedrijf en de daaropvolgende koersstijging heeft Schuijff dan ook geen windeieren gelegd. Voordat Schuijff met Van der Does Ayden opzette, zette hij samen met hem en twee anderen betaaldienst Bibit op. Met een deel van de 90 miljoen die de verkoop daarvan in 2004 opleverde, zetten de mannen in 2006 Ayden op. En de betaaldienst doet het goed, heel goed.

6. Lesley Bamberger – 1,25 miljard euro

Lesley Bamberger is kleinzoon van Jacob Kroonenberg, die Kroonenberg Groep oprichtte. Bamberger is inmiddels eigenaar van Kroonenberg Groep, een bedrijf dat zich richt op onroerend goed. Het bedrijf is niet genoteerd aan de beurs.

Bamberger kwam in 1986 bij Kroonenberg Groep werken en erfde het bedrijf toen zijn opa in 1996 overleed. In de afgelopen jaren heeft hij de winst van het bedrijf fors zien groeien. Ze bezitten winkelcentra, winkelruimtes, kantoorpanden en woongelegenheden in Nederland en de Verenigde Staten.

5. Kommer Damen – 1,55 miljard euro

Damen’s vader en oom startten het bouwen van boten thuis in 1922. In 1927 richtten ze samen Damen Shipyards op, dat in 1969 werd overgekocht door Kommer Damen. Hij richtte zich eerst op het modulair bouwen van kleine boten, maar inmiddels is het bedrijf wereldwijd bekend om zijn marineschepen die worden gebruikt voor beveiliging en patrouille. Ze genereren een jaaromzet van 2,5 miljard euro (cijfers van 2017) en zijn niet beursgenoteerd. Niet gek dus dat de eigenaar, die inmiddels 75 jaar oud is, inmiddels een aardig vermogen heeft vergaard.

Luxe boot

Luxe boot

4. John de Mol – 1,6 miljard euro

John de Mol staat al heel wat jaren in de top rijkste mensen van Nederland. En dat heeft hij helemaal verdiend met televisie maken. Hij is dan ook wereldwijd bekend om zijn reality tv formats als Big Brother en Fear Factor. Deze namen komen uit de koker van Endemol, het bedrijf dat hij met Joop van den Ende opzette en wat hij in 2000 verkocht aan het Spaanse Telefonica voor een luttele 5,3 miljard dollar.

Later zette hij Talpa Media op, en stond daarmee aan de wieg van internationale successen met o.a. The Voice. Talpa Media werd in 2015 verkocht aan het Britse ITV en leverde 545 miljoen dollar in cash op. De Mol is nog wel steeds verantwoordelijk voor het creatieve proces binnen Talpa. Afgelopen jaar kwam hij vooral in het nieuws vanwege de aankoop van SBS, die hij in 2017 deed. Hij sleepte namelijk nogal wat grote namen binnen om voor hem te komen werken, wat vooral RTL pijn deed. Maar of dat SBS uiteindelijk gaat redden? Als het niet voor 2021 lukt om SBS weer succesvol te maken, mag van De Mol de stekker eruit. Dan is hij 66 en kan ie lekker van een pensioen van meer dan een miljard gaan genieten…

3. Hans Melchers – 2,25 miljard euro

Melchers heeft een groot deel van zijn vermogen te danken aan zijn aandeel in HAL Investments, de investeringsmaatschappij die ontstaan is uit de verkoop van de Holland-Amerika lijn. Daarvoor was hij oprichter van chemieconcern Melchemie, dat na zijn aftreden in 2002  verder is gegaan onder de naam Melspring. Afgelopen jaar kwam naar buiten dat hij mogelijk wordt aangeklaagd voor het leveren van grondstoffen aan Sadam Hoessein, die daarmee een gifgasaanval pleegde waarbij vele Koerden om het leven kwamen. Er staat nog een geldboete open en de kwestie is 30 jaar oud, dus of hier nog echt iets mee gaat gebeuren is afwachten.

2. Frits Goldschmeding – 4 miljard euro

Goldschedings fortuin komt van zijn 32% aandeel in Randstad Holding, de uitzendgroep die onder verschillende merken in 39 landen opereert. Hij is dan ook de oprichter van Randstad, dat hij in 1960 nog Uitzendbureau Amstelveen noemde. Na de beursgang in 1990 bleef Goldschmeding nog aan, pas in 1998 ging hij met pensioen en hij vervult nu geen enkele rol meer binnen het bedrijf. Tot 2011 zat hij nog wel in de Raad van Bestuur maar daar stopte hij ook mee. Hij is dan ook inmiddels 86. Wereldwijd is Randstad (met alle ondermerken als Tempo-Team) het tweede grootste bedrijf in de uitzendbranche.

1. Charlene de Carvalho – Heineken – 12,8  miljard euro

Ze steekt met kop en schouders boven alle andere rijke Nederlanders uit, en is één van de rijkste vrouwen ter wereld. De naam doet het al vermoeden, Charlene de Carvalho – Heineken is erfgenaam van de biergigant. Ze bezit 23% van de aandelen binnen het bedrijf en is CEO sinds haar vader, Freddy Heineken, in 2002 overleed. Haar man Michel zit in de Raad van Bestuur.

In Nederland zijn ze niet allemaal even dol op Charlene, dit komt vooral omdat ze al jaren de rijkste Nederlander genoemd wordt maar hier helemaal niet woont. De 65-jarige woont al lang in London en lijkt niet van plan terug te komen. Maar ze heeft nog wel steeds de Nederlandse nationaliteit.

De historie van Heineken dateert al van 150 jaar terug, toen overgrootvader Gerard Adriaan Heineken een brouwerij opende in Amsterdam. Inmiddels is Heineken uitgegroeid tot een toonaangevend biermerk over de hele wereld, het is het meest geëxporteerde biertje van ons land.