Vroeger was handelen iets dat alleen gebeurde door professionals. Er werd gehandeld in aandelen, valuta en commodities zoals goud en olie. De tijd heeft gelukkig niet stil gestaan en de handel in de hiervoor genoemde producten is nog steeds zeer levendig en beschikbaar voor iedereen met een internet-aansluiting. De kosten zijn laag, bij de juiste broker, en de middelen om tot een keuze te komen zijn eindeloos. Nieuwsberichten worden realtime verspreid, en ook de technische analyse hulpmiddelen zijn vaak vrij verkrijgbaar.

Maar gelukkig komen er ook steeds nieuwe handelsmogelijkheden op de markt waarbij cryptocurrencies misschien wel het meest interessant zijn. De volatiliteit kan enorm zijn, mogelijkheden tot enorme leverage (hefboom) zijn beschikbaar en ook de kosten zijn veelal laag.

Handelen in bitcoin

De bitcoin is de bekendste munt van alle cryptocurrencies en daarmee ook de meest verhandelde. Op het moment van schrijven is de waarde van alle beschikbare bitcoins $157 miljard en komt dit overeen met 66% (bitcoin dominantie) van de waarde van alle cryptocurrencies.

Waarde bitcoin

Waarde van bitcoin

De handelsmogelijkheden in deze munt zijn eindeloos. Zo kun je deze munt kopen bij een crypto-exchange en deze vast houden tot een moment dat je er weer vanaf wilt, of je zet de munt op je eigen wallet zoals een ledger. Dit heeft echter meer te maken met een buy and hold strategie dan een trading strategie. Hiervoor kun je toch het beste zijn bij een ‘futures-exchange, waarvan Bitmex misschien wel de meest bekende is. Dit is de grootste handelsplaats met betrekking tot bitcoin en wordt dagelijks voor een bedrag van ruim $1.5 miljard verhandeld. Het merendeel gebeurt ook via leveraged producten tot maar liefst 100x je eigen inleg.

Open nu gratis een account bij Bitmex, en begin met traden!

Trading met CFD's op crypto's

Behalve de futures zoals hierboven besproken zijn er ook enorme bergen aan CFD's op cryptocurrencies gelanceerd. Hierbij handel je in een vergelijkbaar product zoals futures, waarbij je vooral speculeert op koersbewegingen van de onderliggende waarde. Als je verwacht dat de koers van een cryptocurrency stijgt dan koop je deze (vaak met een hefboom van 2x of 3x) en als je verwacht dat de koers zal zakken dan verkoop je de betreffende munt. Dit werkt super simpel en storten en uitbetalen kan via verschillende methodes zoals iDeal, Paypal, creditcard, etc.

Onze voorkeur gaat hierbij uit naar Plus 500 omdat dit een beursgenoteerd bedrijf is (genoteerd aan de Londense beurs en hierdoor extra betrouwbaar), de stortingen en uitbetalingen snel gaan en de handelsmogelijkheden in crypto's voldoende beschikbaar zijn.

De meest bekende crypto's die beschikbaar zijn via Plus 500 zijn:

  • Bitcoin
  • Ethereum
  • Litecoin
  • Neo
Beschikbare crypto's Plus 500

Beschikbare crypto's Plus 500

Een extra interessant punt dat je kunt kopen bij Plus500 in dit geval is dat je een crypto index kunt handelen. Deze heeft Crypto 10 Index, en hier zitten onderliggend niet 10 maar 50 cryptomuntjes in. Op deze manier kun je dus speculeren op een marktdaling of stijging voor cryptos in het algemeen zonder dat je 1 specifieke cryptocurrency uit moet kiezen.

Wil je dit ook gaan doen, open nu gratis een account op Plus 500 en probeer het uit.

Kleine cryptocurrencies

Behalve de geijkte paden te betreden met de grote cryptocoins zoals bitcoin en ethereum zijn er nog 5.000 cryptocurrencies waar je in kunt handelen. Het is belangrijk om vooral te kijken naar de liquiditeit bij deze munten want sommige worden alleen op schimmige exchanges verhandeld en is de liquiditeit zeer belabberd. Liquiditeit betekent niets anders dan ‘de hoeveelheid handel' die er is in een bepaalde munt. Zoals eerder gezegd is deze bij Bitmex voor Bitcoin maar liefst $1.5 miljard maar voor een top 100 munt als Bytecoin is er bijvoorbeeld maar $11.000 aan volume op een normale handelsdag.

Bytecoin handelsvolume

Bytecoin handelsvolume

Om in een dergelijke munt te handelen is zeer risicovol. Je neemt namelijk moeilijk een positie in, en om er uiteindelijk uit te stappen zal ook lastig zijn. In het verleden zagen we dit vaak gebeuren, zogenaamde pump and dumps. Partijen gaven een koopadvies voor een bepaalde cryptocurrency, maar hadden vooraf deze munten al aangekocht. Er kwam op dat moment veel vraag naar een munt en er was weinig aanbod van deze munten. De koers spoot omhoog met tientallen, en soms honderden procenten, waarbij de tipgever zijn positie kon verkopen en de nieuwe kopers daarna deze cryptocurrency niet meer aan de straatstenen kwijt kon.

Dit is ook de reden dat we graag handelen in grote cryptocurrencies (Bitmex futures) of bij een broker waarbij altijd aanbod is zoals CFD broker Plus 500 of Markets.