Hoewel de ergste hype op dit moment wel weer is overgewaaid, zijn we nog niet van de cryptocurrency af. Deze digitale munten zijn hier om ook hier te blijven, hoewel we nog wel een weg te gaan hebben voordat het daadwerkelijk een goed en geaccepteerd betaalmiddel wordt. Tijdens de hype probeerde iedereen een graantje mee te pikken van het succes, en zo ontstond de Bitcoin pinautomaat. Hier lees je wat het is en wat je er mee kunt.

Kun je Bitcoin munten pinnen?

Cryptocurrency betekent digitaal geld. Dit betekent ook dat je een munt als de Bitcoin nooit echt vast zult kunnen houden. Of nou ja, misschien gaat iemand wel eens een Bitcoin slaan, maar deze zal dan, als het goed is, geen waarde hebben en meer een symbool voor de munt zijn.

Digitaal geld kun je dus ook niet ‘uit de muur trekken’ zoals we dat gewend zijn met onze euro’s in een pinautomaat. En toch zijn er Bitcoin pinautomaten, die overigens vaak ook bedoeld zijn voor andere digitale valuta. Maar als je er geen Bitcoin kunt pinnen, wat hebben deze automaten dan voor nut?

Stel je trouwens voor dat je wel echt Bitcoins zou kunnen pinnen. Dat zou best vreemd zijn. De koers van de Bitcoin is behoorlijk lager dan eind 2017, toen die net niet de $20.000 aantikte. Anno februari 2019 is een Bitcoin nog ‘maar’ $3.865 waard. Maar dat is nog steeds veel waarde voor één muntje. Dus je hebt geld gespaard en een Bitcoin gekocht. Dit kost je dan dus bijna $4.000, waarna je vervolgens gaat pinnen. En vervolgens laat je dat muntje vallen en rolt ie zo in de put. Gebeurt dat met je euro is het jammer maar helaas, maar als de Bitcoin fysiek zou zijn, zou er dus zo een paar duizend euro die put in rollen. Het is maar goed dat dat gewoon niet kán gebeuren!

En nog zoiets, stel dat je geen $4000 hebt en toch Bitcoins zou willen pinnen. Komen er dan halve Bitcoinmunten? Bitcoincenten? Wie gaat die slaan? En wat doen we met de 2000 andere cryptocurrencies? Dat wordt chaos. Nee, het lijkt me geen goed plan dat al die cryptocurrencies ooit fysiek gaan worden!

 

 

De Bitcoin pinautomaat

Wat kun je dan wel bij zo’n Bitcoin pinautomaat, ATM in het Engels? Je kunt er contant geld omwisselen voor Bitcoin, en vaak ook andere cryptocurrencies. En bij sommige automaten kun je ook Bitcoins verkopen en inwisselen voor contant geld.

Hiervoor heb je je mobiele telefoon met daarop een wallet nodig. Je smartphone maakt vervolgens draadloos verbinding met de automaat en de transactie kan gestart worden. Je kunt contant geld invoeren, of betalen met je pinpas of creditcard.

Bij automaten waar je ook cryptocurrencies kunt verkopen, werkt het uiteraard ook net andersom. De automaten fungeren dus eigenlijk als een broker voor digitale valuta als Bitcoin, maar in plaats van dat je dit digitaal via je smartphone of achter de computer doet (en dus ook via bijvoorbeeld iDeal betaalt), handel je je transactie nu op locatie af en kun je contant geld inwisselen of krijgen.

Bitcoin on mobile phone

Bitcoin on mobile phone

Locaties Bitcoin pinautomaten in Nederland

Ook in Nederland staan een aantal van deze wisselautomaten. In maart 2018 waren dit er 13, een jaar later is dit aantal verdubbeld tot 26. Vaak staan de automaten in een winkel of andere (openbare) plek, dus voordat je je sok met gespaard geld leeg wil gooien, is het goed om te checken wat de openingstijden zijn. Er zijn verschillende aanbieders, de voorwaarden kunnen dus ook verschillen (bijvoorbeeld minimum en maximum transactiebedragen, transactiekosten). Naast de transactiekosten van de automaten kan de aanbieder van je wallet ook kosten in rekening brengen, die nemen we hier niet mee. Waar transactiekosten in percentages vermeld staan, gaat het om momentopnames. De transactiekosten kunnen in dat geval per dag (of per uur of per minuut zelfs) verschillen.

Eindhoven, High Tech Campus

In de techstad van Nederland vind je de Bitcoin ATM op de High Tech Campus in Grand Cafe The Colour Kitchen. De automaat is van leverancier Lamassu en hij wordt geserviced door Byecoin.

In 2018 kon je hier enkel Bitcoins en Ether kopen, en niet verkopen. Inmiddels kun je hier ook Litecoin kopen, Byecoin levert alleen geen dienst dat je ze kunt verkopen.

Je kunt maximaal €2.500 per dag kwijt, Bitcoin moet voor minimaal €25 worden gekocht. Voor Ether en Litecoin is dit minimum €15. Transactiekosten zijn €10 voor Bitcoin en €5 voor Ether en Litecoin.

Bavel, Primera

Boekhandel Primera heeft in het Brabantse Bavel een Bitcoin pinautomaat staan. Ook deze is van Lamassu en de dienstverlening is van Byecoin. Dat betekent dat het verkopen van cryptocurrencies ook hier niet mogelijk is.

Je kunt hier Bitcoin en Ether kopen, per dag voor maximaal €2.500. Voor Bitcoin geldt een minimum van €50 en worden €10 transactiekosten gerekend, voor Ether is dit een minimum van €15 en €5 transactiekosten.

Oudenbosch, Brasserie Tivoli

Ook in Brabant vinden we de derde pinautomaat, in een eetgelegenheid. Dus naast een broodje eten of een kop koffie drinken, kun je bij Brasserie Tivoli ook geld inwisselen voor Bitcoin en Ether.

Ook deze automaat is van Lamassu en wordt in dienst gehouden door Byecoin, wat wederom betekent dat je hier enkel digitale munten kunt kopen. De voorwaarden zijn dus hetzelfde als in Eindhoven en Bavel.

Tilburg, Jakob Shop

Sinds vorig jaar is er in Brabant 1 automaat bijgekomen, en dat is in Tilburg. Het is een telecommunicatiewinkel waar je dus tegenwoordig ook digitale valuta kunt kopen. Bij de automaat van General Bytes, waar de service door Bgst ATM wordt geleverd, kun je Bitcoin, Ether en Litecoin kopen. Verkopen is niet mogelijk.

Per transactie kun je maximaal €5.000 omwisselen, per dag is dit €50.000. De transactiekosten zijn tussen 5% en 7,5% en tot €1.000 kun je dit zonder identificatie doen. Vanaf €1.000 moet er een identiteitsbewijs gescand worden en vindt er verificatie per SMS plaats.

Enschede – Shell tankstation Gronausestraat

Tegen de Duitse grens aan (en dat mag je letterlijk nemen in dit geval) vinden we in Enschede eenzelfde automaat als in Tilburg. Ook van General Bytes, met service van Bgst en dus ook dezelfde coins en voorwaarden. Voordeel van de locatie is dat deze 24 uur per dag geopend is!

Bitcoin uit je computer

Bitcoin uit je computer

Ede – Mena Computers

Ook in Ede staat een automaat van General Bytes waarbij de service geleverd wordt door Bgst. De voorwaarden en beschikbare coins zijn dus gelijk aan die in Tilburg en Enschede.

Rotterdam – Hallo Telecom

In Rotterdam zijn 4 bitcoin pinautomaten te vinden. De eerste staat bij Hallo Telecom en dit is een automaat van General Bytes. De service wordt aangeboden door Siena Solutions. Je kunt hier alleen munten kopen, maar wel vier soorten: Bitcoin, Bitcoin Cash, Ether en Litecoin.

Het maximum is €10.000 per transactie, €100.000 per dag. Transactiekosten liggen op 4,7%. Tot €10.000 is geen verificatie vereist, daarboven moet een legitimatiebewijs gescand worden.

 

 

Rotterdam – 42 Workspace

Flexibele werkplekken voor bijvoorbeeld ZZP’ers zijn hot op dit moment, en bij 42 Workspace in Rotterdam combineren ze dit met een andere hype, namelijk een Bitcoin pinautomaat van Lamassu bij de ingang. Deze automaat wordt geserviced door SyCoin.

Je kunt hier enkel Bitcoin kopen, dus geen andere coins. Wel kun je hier je Bitcoins ook verkopen. De transactiekosten zijn 3% bij aankoop en 7% bij verkoop en er is een limiet van €500 per transactie en €2.500 per dag. Boven €1.000 is verificatie door het scannen van een legitimatiebewijs en SMS benodigd.

Rotterdam – Walls and Skin

De derde automaat in Rotterdam staat in de tattooshop Walls and Skin. Deze automaat is van Lammasu en de service wordt geleverd door Byelex, net als in Eindhoven, Bavel en Oudenbosch. Dat betekent dat je hier Bitcoin en Ether kunt kopen, tegen dezelfde voorwaarden als op deze locaties.

Rotterdam – GM Telefinance

Een paar meter verder van Walls en Skin staat de vierde Rotterdamse Bitcoin ATM. Deze automaat is van General Bytes en de service komt van Siena Solutions. GM Telefinance is een Western Union locatie en kent dus vrij ruime openingstijden.

Dit is één van de weinige automaten in Nederland waar je ook cryptocurrency  kunt verkopen. Je kunt hier terecht voor het kopen én verkopen van Bitcoin, Bitcoin Cash, Ether en Litecoin. Per transactie (of per dag) kun je maximaal €100.000 wisselen. Transactiekosten voor kopen liggen op 4,3%. Onder de €10.000 is geen verificatie benodigd, daarboven moet je je legitimatiebewijs scannen.

Den Haag – Phones & Money

In de regeringsstad staan twee Bitcoin pinautomaten, de eerste bij Phones & Money (via Google bekend als Agri Telecom). Deze automaat is van General Bytes en wordt geserviced door Siena Solutions.

Bij deze automaat kun je Bitcoin, Bitcoin Cash, Ether en Litecoin kopen én verkopen. De transactiekosten bedragen 4,3% bij kopen en 6,5% bij verkopen. Het dag- en transactielimiet is €100.000 en boven de €5.000 is verificatie door middel van een scan van het legitimatiebewijs vereist.

Den Haag – W-IT Computer / GSM Moerwijk

De tweede Haagse Bitcoin ATM staat bij W-IT Computer, de lokale computerwinkel. Deze automaat is van General Bytes en de service wordt gedaan door Cryptowolf.

Je kunt hier Bitcoins kopen en verkopen. Het maximum per transactie is €10.000 en per dag is dit €25.000. Tot €9.990 kun je dit doen zonder verificatie, daarboven moet je je legitimatiebewijs scannen. De transactiekosten bedragen 5,4% bij kopen en 10,6% bij verkopen, en dat is vergeleken met anderen best hoog. Voor transacties boven €1000 wordt gevraagd of je dit van te voren via Whatsapp wil aanmelden.

Hoorn – MediaMarkt

‘Altijd op zoek naar de WOW voor jou’ is het motto van MediaMarkt. In Hoorn vonden ze 1 mei 2018 dat de WOW een Bitcoin pinautomaat zou zijn, al lijkt deze sinds kort (februari 2019) uit de lucht te zijn.

Deze automaat is/was van General Bytes en de service wordt/werd geleverd door BTC Point. Er kunnen Bitcoins, Ethers en Litecoins gekocht worden, niet verkocht. Het limiet per transactie is €2.000 en per dag €10.000. De transactiekosten liggen op 6,5%.

Heemskerk – Lucky Jack

In Heemskerk staat de Bitcoin pinautomaat van General Bytes in het Lucky Jack casino. De service wordt geleverd door Bgst. Een casino heeft over het algemeen vrij ruime openingstijden, en dat is ook hier het geval, waardoor je dagelijks terecht kunt bij deze automaat.

Per transactie geldt een limiet van €10.000, per dag is dit €40.000. Je kunt hier Bitcoin, Bitcoin Cash, Ether en Litecoin kopen, niet verkopen. De transactiekosten voor Bitcoin bedragen 5%, voor Litecoin 10%. Elke transactie moet geverifieerd worden door middel van een SMS en een scan van het legitimatiebewijs.

Airport Schiphol

Onze grootste nationale luchthaven heeft sinds juni 2018 ook een Bitcoin ATM. De locatie bij aankomsthal 2 is (uiteraard) 24 uur per dag, 7 dagen per week open, dus de automaat van Lamassu is altijd te bereiken. Byelex voert de service uit.

Je kunt hier Bitcoin, Ether en Litecoin kopen, niet verkopen. Per transactie is het limiet €500 en het minimum €20. De transactiekosten bedragen €5.

Amsterdam – Vivant Ganzenpoort Cigars

Amsterdam heeft met 9 automaten veruit de meeste Bitcoin ATMs in Nederland. De eerste staat in een sigarenwinkel in de Bijlmer en is van General Bytes. De service wordt geleverd door Ganzenpoort Cigars zelf.

Je kunt hier Bitcoins en Litecoins kopen, niet verkopen. Per transactie is het maximum €5.000, per dag is dit €100.000. De transactiekosten bedragen 5%. Je telefoonnummer wordt geverifieerd door middel van een SMS en je moet je legitimatiebewijs scannen, dit geldt bij transacties boven de €1.000.

Amsterdam – Doner Imperium

Op Zeeburgereiland staat automaat nummer 2 van Amsterdam, bij Doner Imperium, een snackbar waar ze, hoe kan het ook anders, döner verkopen. De automaat is van General Bytes en hij wordt geserviced door DISAF. Je kunt hier zowel munten kopen als verkopen, en wel Bitcoin, Ether en Litecoin.

Per transactie kun je maximaal €2.000 wisselen, per dag is dit €8.000. Vanaf €1.000 vindt verificatie plaats door middel van SMS en een scan van het legitimatiebewijs. De transactiekosten komen op 4%.

Amsterdam – NeverlandToys

De volgende automaat in onze hoofdstad is te vinden bij NeverlandToys, en dat is ‘gewoon’ een speelgoedzaak (en dus niet adults only). De automaat is weer van General Bytes en de service wordt door Bgst geleverd. De voorwaarden zijn hetzelfde als bij Jakob Shop in Tilburg.

Bitcoin wereldkaart

Bitcoin wereldkaart

Amsterdam – The house of Nakamoto

What’s in a name? Nakamoto is de mysterieuze oprichter van de Bitcoin (we weten niet wie hij is, of hij übehaupt een persoon of een groep is, of het een echte naam of een alias is). The house of Nakamoto kan dus niet zonder Bitcoin pinautomaat. Het is dan ook echt een cryptocurrency-winkel, waar naast een automaat allerlei andere zaken die met digitaal geld en blockchain te maken hebben te vinden zijn en de winkel ligt in hartje Amsterdam.

De automaat is van General Bytes en Kurant zorgt voor de service. Er kunnen digitale munten gekocht en verkocht worden, en er zijn vijf verschillende munten in te wisselen: Bitcoin, Bitcoin Cash, Ether, DASH en Litecoin. Dit zien we niet veel. Het limiet per transactie is €5.000 en per dag is dit €10.000. Tot €250 is verificatie niet nodig, daarboven vindt SMS verificatie en een scan van het legitimatiebewijs plaats. Kopen kost 5% aan transactiekosten, verkopen 7%.

Amsterdam – Lucky Jack

Net als in Heemskerk heeft de Amsterdamse vestiging van Lucky Jack casino een Bitcoin ATM staan. Deze automaat is ook van General Bytes en wordt geserviced door Bgst.

Je kunt hier Bitcoin, Ether en Litecoin kopen, niet verkopen. De transactiekosten liggen tussen 5% en 7,5% en per transactie is het maximum €5.000. Het daglimiet is hier €50.000 en vanaf €1.000 vindt er SMS verificatie plus een scan van het legitimatiebewijs plaats.

Amsterdam – Juicelab Haarlemmerdijk

Naast je sapje kun je bij deze Juicelab ook Bitcoins kopen bij de Bitcoin ATM. De automaat van General Bytes wordt geserviced door Juice Lab zelf.

Naast Bitcoin zijn er geen andere digitale munten te kopen en verkopen is ook niet mogelijk. De transactiekosten bedragen 4,5%, andere voorwaarden zijn niet bekend.

Amsterdam – E.S.M. Phonehouse

Bij de telecomwinkel E.S.M. Phonehouse staat ook een Bitcoin pinautomaat. Deze is 24/7 open en de automaat van General Bytes wordt geserviced door Kikicom.

Je kunt hier enkel Bitcoin kopen maar ook verkopen, andere crypto’s worden niet ondersteund. Het transactielimiet is €10.000, het daglimiet zelfs 50 mio! Kopen kost 7%, verkopen 5%. Vanaf €3.000 vindt er verificatie per SMS plaats, boven €5.000 komt daar een scan van het legitimatiebewijs bij.

Amsterdam – The Shamrock Bar

Een Guiness drinken én Bitcoins kopen? Het kan in de Shamrock Bar in de Staatsliedenbuurt (vlakbij Phonehouse), waar een Bitcoin pinautomaat van General Bytes staat met service van Bgst.

Per transactie kun je €10.000 wisselen, per dag is dit €30.000. Je kunt enkel crypto’s kopen, niet verkopen, en dat zijn Bitcoin, Ether en Litecoin. De transactiekosten liggen tussen 5% en 7,5% en vanaf €1.000 is verificatie middels SMS én scan van het legitimatiebewijs nodig.

Amsterdam Noord – Lucky Jack

Ook in Amsterdam Noord heeft Lucky Jack casino een Bitcoin ATM staan. Ook deze is van General Bytes en de service wordt geleverd door Bgst. De mogelijkheden en voorwaarden zijn hetzelfde als bij de andere Amsterdamse vestiging van Lucky Jack.

Amersfoort – Droomwereld

In Amersfoort staat de Bitcoin pinautomaat in een smartshop met de naam Droomwereld. Naast je paddo’s kun je dus ook even wat Bitcoins kopen hier. Ook deze automaat is weer van General Bytes en de service wordt gedaan door Bgst. De voorwaarden en mogelijkheden zijn gelijk aan die van de Amsterdamse Lucky Jack automaten.

Utrecht – MediaSat

Ook het midden van het land is vertegenwoordigd in de wereld van Bitcoin pinautomaten. In een winkel die normaliter satelliet-apparatuur verkoopt staat een automaat van BitAccess die door MediaSat zelf geserviced wordt.

Deze automaat heeft veruit de meeste cryptocoins in het assortiment, die allemaal gekocht én verkocht kunnen worden hier:

  • Bitcoin
  • Bitcoin Cash
  • Ether
  • DASH
  • Litecoin
  • ZCash
  • Monero
  • Dogecoin

Per transactie zijn de kosten 2% (kopen) tot 10% (verkopen). Het dagmaximum is €10.000. Tot €2.000 wordt SMS verificatie uitgevoerd, daarboven komt er een scan van het legitimatiebewijs bij.

 

 

Voegt zo’n Bitcoin pinautomaat extra waarde toe?

Deze vraag kunnen we enkel voor onszelf beantwoorden. Wij denken van niet. Waarom zou je helemaal naar zo’n automaat toe gaan voor iets wat je zelf achter je computer, of zelfs met je smartphone, overal kunt doen. Gewoon thuis, lekker vanuit je luie stoel of bank, terwijl je lekker aan het Netflixen bent bijvoorbeeld.

Aan de locaties te zien, zijn het vooral bedrijven die een extra centje willen verdienen, die deze automaat neerzetten. Het zijn locaties die ook Western Union aanbieden, of TravelEx. En waar je je pakketjes kunt ophalen van DPD, UPS of DHL bijvoorbeeld. Of zo’n automaat nou veelvuldig gebruikt wordt, waag ik te betwijfelen. Vooral nu de hype toch echt wel over zijn hoogtepunt heen is.