Hij is één van de meest succesvolle investeerders ooit. Hij is goede vrienden met mede miljardair én filantroop Bill Gates en zijn vrouw Melinda. En hij heeft regelmatig ergens een mening over die hij graag met de hele wereld deelt. Warren Buffett, op 30 augustus 2018 88 jaar oud geworden en nummer 3 op de Forbes Billonnairs List van 2018. Hij wordt ook wel het ‘Orakel van Omaha’ genoemd, en dat is niet zonder reden.

Wie is Warren Buffett?

Je wordt niet zomaar één van de rijkste en meest invloedrijke personen op aarde. Hij is het tweede kind van Amerikaans politicus Howard Homan Buffett, die als Republikein in het huis van afgevaardigden zat. Hij werd in 1930 dus niet direct geboren in een ondernemersgezin. Als jongetje was Warren al geobsedeerd door cijfers en hij leerde voor zijn lol een encyclopedie uit zijn hoofd. Daarnaast las hij vele andere boeken, waaronder ‘A 1000 ways to make a 1000 dollars’ en hij begon direct met het in de praktijk brengen van wat hij daaruit leerde. Zo ging hij deur aan deur verkopen.

Als Warren 11 is, is zijn vader inmiddels effectenmakelaar en koopt de jongen zijn eerste aandelen, 3 stuks van Cities Service. Als hij van de middelbare school komt wil hij eigenlijk direct gaan werken, maar zijn vader wilde dat hij eerst ging studeren. Tijdens de 2 jaar op Warton had Warren het niet naar zijn zin en zijn aanvraag voor Harvard Business School werd afgewezen. De auteur van één van zijn favoriete boeken, Benjamin Graham, geeft les op Columbia Business School en Warren schrijft hem een brief. Hij wordt aangenomen en studeert uiteindelijk af in economie. Hij is geïntrigeerd door waardebeleggen en de Graham’s theorie daarover.

 

Traden in aandelen, ‘zoals Warren Buffett?'!

 

Na zijn studie gaat hij eerst bij zijn vader werken, als partner in diens beleggingsmaatschappij. In 1956 gaat hij terug naar Omaha en richt daar met enkele vrienden en familieleden een eigen beleggingsfonds op. Om zijn commitment te tonen zet hij zijn volledige spaargeld in (wat naar verluid meer dan een ton zou zijn), en partners moeten zich commiteren aan zijn Ground Rules. Het fonds is succesvol en behaalt in de eerste 5 jaar een rendement van 250%. Uiteindelijk stopt Warren in 1970 met het fonds omdat hij geen goede beleggingen meer kan vinden. Zijn persoonlijke vermogen was al wel aanzienlijk gegroeid tot $25 miljoen.

Berkshire grafiek

Berkshire grafiek

Berkshire Hathaway

Het bloed kruipt waar het niet gaan kan en Warren blijft geïnteresseerd in investeren. Hij begon grote belangen te nemen in bedrijven binnen het MKB. Één van die bedrijven was Berkshire Hathaway, destijds een textielbedrijf. Het bestuur stootte steeds meer fabrieken af, en kocht vervolgens de aandelen op. Dit dreef de prijs van Warren deel in de onderneming op, en de Raad van Bestuur deed op een gegeven moment een goed bod. Er kwam een deal, alleen betaalde de raad uiteindelijk minder dan de afgesproken som. Dit tot woede van Warren, die het bedrijf opkocht en het bestuur ontsloeg. Alleen was de onderneming niet heel rendabel, dus Warren liquideerde de boel en ging investeren in andere ondernemingen.

Hij kocht vooral verzekeringsmaatschappijen. Deze werken met een zogenoemde ‘float’: premies leveren geld op dat kostenvrij in de kas stroomt. Tussen het ontvangen van premies en het uitkeren van eventuele claims zit vaak veel tijd, waar de maatschappijen gebruik van maken om het binnenkomende geld uit premies te beleggen in effecten om zo extra geld te verdienen. Warren maakte hiervan gebruik om met het vrije geld te investeren in andere bedrijven.

Make things happen

Make things happen

Charlie Munger

Waar Warren met Berkshire Hathaway eerst investeerde in ondergewaardeerde bedrijven, werden de bedragen te hoog en was het tijd voor een verandering van tactiek. Zijn vriend Charlie Munger vroeg hem: ‘waarom investeren in redelijke bedrijven tegen een geweldige (lees lage) prijs als je ook kunt investeren in geweldige bedrijven tegen een redelijke prijs?’ Dat betekende dat een aandeel best wat overgewaardeerd mocht zijn (iets waar Warren voorheen wars van was) zolang er maar een sterk merk of bedrijf onder zat.

En zo komt het dat Berkshire Hathaway inmiddels merken als Coca-Cola, American Express, Kraft-Heinz, Bank of America en Apple in het portfolio heeft zitten. En hoewel Warren vooral investeert in Amerikaanse aandelen, kocht hij in 2011 een groot belang in het Britse Costco. Waarschijnlijk vanwege de zeer sterke online propositie van de supermarktketen. Dat hij niet alleen goede beslissingen maakt blijkt wel uit het feit dat hij dit belang in 2014 weer afstootte en daarvoor een verlies van $440 miljoen moest slikken.

Charlie Munger, zijn beste vriend, heeft de respectabele leeftijd van 94 maar is nog net zo actief als Warren Buffett. Samen bestieren ze na 50 jaar nog altijd de dagelijkse gang van zaken bij Berkshire Hathaway. Het bedrijf is het 7e grootste bedrijf ter wereld met marktwaarde van ruim $500 miljard medio augustus 2018. Naast de genoemde merken zijn onder andere Duracell, Gillette en Dairy Queen merken die onder Berkshire Hathaway vallen, maar Buffett bezit ook aandelen in Walt Disney.

Forbes Billionares List

Voor Forbes was Berkshire Hathaway in 2018 zelfs nummer 4 op de wereldranglijst. Dit heeft het bedrijf verdiend met een omzet van $235,2 miljard en een winst van bijna 40 miljard dollar. Het eigen vermogen bedroef ruim $700 miljard, en dat is bijna drie keer zoveel als de het bedrijf met de hoogste marktwaarde in 2018, Apple. Wel grappig natuurlijk dat Berkshire aandeelhouder is van Apple!

Warren Buffett staat als persoon al enige jaren in de top van de welbekende Forbes Billionaires List, de lijst met de rijkste personen (vooral mannen) op aarde. Forbes brengt deze lijst al uit sinds 1982, en Warren Buffet stond toen met een netto waarde van $250 miljoen in de lijst, al was het niet heel hoog. Dat is in de loop der jaren wel veranderd. Een lijstje vanaf 2000 tot en met 2018:

Jaar Ranking Nettowaarde in miljarden Nummer 1
2000 4  $      25,6 Bill Gates
2001 2  $      32,3 Bill Gates
2002 2  $      35,0 Bill Gates
2003 2  $      30,5 Bill Gates
2004 2  $      42,9 Bill Gates
2005 2  $      44,0 Bill Gates
2006 2  $      42,0 Bill Gates
2007 2  $      52,0 Bill Gates
2008 1  $      62,0
2009 2  $      37,0 Bill Gates
2010 3  $      47,0 Carlos Slim
2011 3  $      50,0 Carlos Slim
2012 3  $      44,0 Carlos Slim
2013 4  $      53,5 Carlos Slim
2014 4  $      58,2 Bill Gates
2015 3  $      72,7 Bill Gates
2016 3  $      60,8 Bill Gates
2017 2  $      75,6 Bill Gates
2018 3  $      84,0 Jeff Bezos

 

In de afgelopen 19 jaar heeft Buffett dus vooral vriend Bill Gates voor zich moeten dulden. Hij is slechts eenmaal, in 2008, de rijkste miljardair ter wereld geweest. Vandaag de dag is Warren Buffet bijna $84 miljard waard. Maar of Warren Buffett daar écht iets om geeft?

Bill & Melinda Gates Foundation

Buffett heeft de belofte gedaan dat 99% van zijn vermogen gedoneerd zal worden aan goede doelen. De belangrijkste daarvan is de Bill & Melinda Gates Foundation, waar hij tot dusver al ruim $35 miljard aan doneerde. Uiteindelijk zal, naar eigen zeggen, 85% van zijn vermogen naar die stichting gaan. Je zou de vraag hierboven, of hij er echt iets om geeft dat hij slechts eenmaal de rijkste man ter waarde was, kunnen beantwoorden met ‘nee, niet voor hemzelf’. Hij zal het wellicht jammer vinden dat hij niet meer verdiende om weg te kunnen geven.

De Gates Foundation is de grootste transparant opererende stichting ter wereld en heeft als doel gezondheidszorg wereldwijd te verbeteren en armoede te verminderen. Daarnaast wil het de onderwijsmogelijkheden en toegang tot informatietechnologie in de VS bevorderen. Ze tekenden in 2010 de Giving Pledge, waarbij de rijksten ter aarde beloven het grootste deel van hun rijkdom voor het goede doel te gebruiken. Ook Michael Bloomberg, Mark Zuckerberg en Larry Ellison hebben inmiddels getekend.

Naast Bill en Melinda Gates zit Warren Buffett ook in de raad van bestuur van de stichting. Maar waar Bill zijn taken bij Microsoft ruim 10 jaar geleden in 2008 neerlegde, onder andere om meer tijd te hebben voor de stichting, werkt Buffett gewoon gestaag door, terwijl hij toch 25 jaar ouder is dan de Microsoft-tycoon.

Bankroet

Bankroet

Waar geeft Warren Buffett zijn geld aan uit?

Nou, dus vooral aan goede doelen. En dat blijkt ook wel uit zijn andere uitgaven. Je zult Buffett niet in een dikke auto zien rijden. Ook uiterlijk vertoon als kleding, schoenen of horloges zijn geen zaken waar hij geld aan uitgeeft. Hij geeft zichzelf dan ook ‘slechts’ een salaris van $100.000 per jaar bij Berkshire Hathaway en is tegen grote bonussen in het bedrijfsleven. Hij heeft zelfs een wetsvoorstel gedaan om de rijken meer belasting te laten betalen omdat hij het niet eerlijk vond dat hij, relatief gezien, minder belasting betaalde dan zijn secretaresse. Het voorstel is, helaas voor Buffett en zijn secretaresse, verworpen.

Kenmerkend voor Warren Buffett is zuinigheid. Hij woont nog steeds in hetzelfde huis dat hij in 1956 kocht voor $31.500. Het huis is redelijk groot (ruim 500 m2) maar niets vergeleken met andere miljardairs. Dat hij er al ruim 60 jaar woont, in Nebraska, zegt genoeg denk ik. Het huis is nu ongeveer $650.000 waard.

Auto’s rijdt hij af totdat ze er letterlijk mee ophouden. Hij had een Cadillac DTS en heeft deze in 2014 vervangen voor een Cadillac XTS. De vanaf-prijs? $43.000. Niets extravagants dus, en hij zal deze waarschijnlijk ook wel weer afrijden.

In de jaren ’60 ‘moest’ Buffett van vrouw Susan een vakantiehuis kopen in Laguna Beach. Hier gaf hij $100.000 aan uit.

Vliegen doet hij met de private jet van Berkshire Hathaway, maar dat is waarschijnlijk eerder omdat dat qua tijd beter uitkomt. Maar dat is de enige luxe waarop je het Orakel van Omaha kunt betrappen.

De eigenaardigheden van Warren Buffett

Warren Buffett is met zijn 88 jaar op zijn zachtst gezegd een eigenaardige man. Buiten dat hij superzuinig is (terwijl hij geld als water heeft), kun je hem zelfs soms wel excentriek noemen.

Hij zit al 50 jaar aan een bureau in hetzelfde kantoor, op 5 minuten rijden van huis. Hij heeft geen computer, zelfs geen rekenmachine en heeft in zijn hele leven slechts één e-mail verstuurd (aan Microsoft, niet aan Bill). Hij belt het liefst met een ouderwets GSM met klep.

Er hangt geen kunst aan de muur, maar voorpagina’s van de krant met koppen uit de Great Depression en de beurskrach van 1907. Als hij naar kantoor gaat, haalt hij ontbijt bij McDonalds en geeft daarbij nooit meer uit dan $3,17. Als hij niet bij de Mac ontbijt, eet hij graag ijs of Oreo’s als ontbijt.

Neemt hij Bill Gates mee te lunchen, dan doet hij dat ook graag bij McDonalds en als het even kan, levert hij een coupon in voor korting. Ja, dat is een waargebeurd verhaal!

Zonder computer is het leven saai zou je denken? Warren Buffett spendeert de tijd die hij heeft aan lezen (zo’n 6 uur per dag) en speelt zo’n 12 uur per week bridge, al dan niet met Bill.

En last but not least, hij drinkt minimaal 5 blikjes Coca-Cola per dag. Daarmee krijgt hij naar eigen zeggen een derde van zijn dagelijkse calorie-inname van 2700 calorieën binnen. Je zou denken dat het geen gezonde leefstijl is, maar hij is vooralsnog een kwieke 88-jarige…

Persoonlijk leven van Warren Buffett

Er is niet heel veel bekend van het persoonlijke leven van Buffett. Hij is in 1952 na een paar maanden daten getrouwd met Susan Thompson, samen krijgen ze drie kinderen: Susie, Peter en Howard. In de jaren ’70 gaat Susan weg bij Warren maar ze scheiden nooit. Wel introduceert zij de nieuwe liefde van Warren bij hem: Astrid Menks. Zij wordt zijn geliefde, en na de dood van Susan in 2004 trouwen Warren en Astrid in 2006.

 

Traden in aandelen, ‘zoals Warren Buffett?'!