Overzicht van alle vragen van de kennistoetsen van DEGIRO

DEGIRO vraagt iedere klant die wil handelen in het beleggingsproduct Aandelenfutures om een ervaringstoets af te nemen. Het doel van deze toets is om de klant bewust te maken van de risico's, maar ook of de klant weet waar hij in gaat handelen, met betrekking tot dit financiële product. Het investeren in financiële instrumenten zonder de juiste kennis en ervaring kan namelijk leiden tot een verhoogd risico op verlies en is ook wel een beetje vreemd. Je moet tenslotte alleen in iets handelen waarvan je weet wat het is.

Aandelen futures zijn een beetje een vreemde eend in de bijt. Waarom zou je futures op aandelen nemen als je net zo makkelijk de aandelen zelf kunt kopen. Futures op indices worden wel veel gebruikt en is een ander hoofdstuk bij De Giro.

Kennistoets disclaimer van DEGIRO

Vragen en antwoorden bij Aandelenfutures

  1. Informatie over onder andere de contractspecificaties van de aandelenfuture is te vinden op de website van de beurs. Wat is onderdeel van de contractspecificaties?

Contractspecificaties avn een aandelenfuture kunnen doorgaans op de website van de beurs worden gevonden. Contractgrootte, het onderliggende en de expiratiedaum zijn onderdeel van de contractspeficaties.

2. Wat is een kenmerk van een aandelenfuture?

Aandelenfutures zijn margeproducten waarbij er een marge moe worden gestort bij het innemen van een positie. Het marge is een percentage van de contractwaarde. Bij DEGIRO vindt u risicocategorie achter de naam van het product in de trader. De risicocategorie geeft aan hoeveel marge er moet worden aangehouden voor een specifieke future.

3. Hoe wordt de contractwaarde van een aandelenfuture bepaald?

De contractwaarde van een aandelenfuture wordt bepaald door de prijs van het onderliggende aandeel te vermenigvuldigen met de contractgrootte.

4. Wat is het potentiële maximale verlies bij een short positie in een aandelenfuture?

Doordat de prijs van het onderliggende aandeel van de aandelenfuture in theorie onbeperkt kan stijgen, is het potentiële maximale verlies bij een short positie ook onbeperkt.

aandelenfuture

aandelenfuture

5. Welke van de volgende beweringen over aandelenfutures is waar?

Sommige aandelenfutures worden in cash gesetteld en sommige worden fysiek gesetteld. Bij een fysieke settlement worden de onderliggende aandelen ontvangen of geleverd.

Ervaringen met het handelen in aandelenfutures

Als u eerder onafhankelijk (op execution only basis) in Aandelenfutures heeft belegd, kunt u aangeven hoe vaak in de afgelopen 10 jaar?

Ervaring met beleggen

Ervaring met beleggen

Na het voltooien van deze ervaring en kennistoets in Aandelenfutures kan de klant in het profiel aangeven dat hij of zij hier in wil handelen (en het schuifje naar AAN zetten)