Overzicht van alle vragen van de kennistoetsen van DEGIRO

DEGIRO vraagt iedere klant die wil handelen in het beleggingsproduct Commodity futures om een ervaringstoets af te nemen. Het doel van deze toets is om de klant bewust te maken van de risico's, maar ook of de klant weet waar hij in gaat handelen, met betrekking tot dit financiële product. Het investeren in financiële instrumenten zonder de juiste kennis en ervaring kan namelijk leiden tot een verhoogd risico op verlies en is ook wel een beetje vreemd. Je moet tenslotte alleen in iets handelen waarvan je weet wat het is.

Op dit moment zijn er verschillende opties om met relatief kleine bedragen te handelen in commodities zoals olie en goud. Onze voorkeur hebben onderstaande drie brokers. Hier kun je voor minder dan 100 euro een positie innemen in deze grondstoffen. Als je in futures op olie wilt handelen via DeGiro moet je circa $10.000 aan marge achter de hand houden en is elke beweging meteen goed voor tientallen of honderden dollars winst of verlies!


Eerste storting

Bijzonderheden

Rating


100 euro

Betrouwbaar beursgenoteerd

1

200 euro

Unieke indices,
bijv cannabis

2

100 euro

Veel crypto mogelijkheden

3
“CFD's zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico met zich mee van snel oplopende verliezen. Tussen 74 % en 89 % van de retailbeleggers verliest geld met de handel in CFD's. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe CFD's werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.”

 

Terug naar de test van DeGiro over commodity futures. Deze worden veel gebruikt door professionele handelaren, waarbij met name de olie-futures het bekendste zijn. Dit zijn best wel bijzondere futures want je krijgt fysiek de olievaten geleverd. Dus weet waar je aan begint! Bij de handel bij de brokers hierboven krijg je deze fysieke vaten overigens niet geleverd!

Kennistoets disclaimer van DEGIRO

Vragen en antwoorden bij Commodity futures

  1. Informatie over onder andere de contractspecificaties van grondstoffenfutures kunt u op de website van de beurs vinden. In welk document kunt u informatie over de risico's en kosten van grondstoffenfutures vinden?

Alle grondstoffenfutures hebben een Essentiële informatiedocument (Eid). Dit is een document van 3 pagina's waarin de kenmerken van de future wordt beschreven, alsmede de risico's en kosten die gepaard gaan met het product. Doorgaans kunt u de EID vinden op het handelsplatform van de broker.

2. Wat is een kenmerk van een grondstoffenfuture?

Grondstoffenfutures zijn margeproducten waarvoor u een marge dient te storten wanneer u een positie inneemt. Het marge is een percentage van de contractwaarde. Bij DEGIRO vindt u de risicocaterogorie achter de naam van een product. De risicocategorie geeft aan hoeveel marge u dient aan te houden voor een specifieke future.

Commodity futures

Commodity futures

3. Hoe wordt de contractwaarde van een grondstoffenfuture bepaald?

De contractwaarde wordt bepaald door de nominale value van de future te vermenigvuldigen met de contractgrootte. De contractgrootte refereert doorgaans aan een bepaald aantal meeteenheden van een grondstof, zoals een ons goud of een vat olie.

4. Wat is het maximale potentiële verlies bij een long positie in een grondstoffenfuture?

Doordat de prijs van de onderliggende grondstof niet lager dan 0 kan worden, is het potentiële maximale verlies bij een long positie in ene grondstoffenfuture beperkt tot de contractwaarde.

5. Welke van de volgende beweringen over grondstoffenfutures is juist?

Grondstoffenfutures worden meestal fysiek gesetteld bij experiatie. Dit houdt in dat een belegger met een long positie het recht ontvangt om de onderliggende commodities geleverd te krijgen. DEGIRO faciliteert geen fysiek settlement van grondstoffenfutures. Hierom dient u voor de expiratie datum de positie te sluiten.

Fysieke settlement van commodity futures

Fysieke settlement van commodity futures

Ervaringen met het handelen in grondstoffenfutures

Als u eerder onafhankelijk (op execution only basis) in Grondstoffenfutures heeft belegd, kunt u aangeven hoe vaak in de afgelopen 10 jaar?

Ervaring met beleggen

Ervaring met beleggen

Na het voltooien van deze ervaring en kennistoets in Grondstoffenfutures kan de klant in het profiel aangeven dat hij of zij hier in wil handelen (en het schuifje naar AAN zetten)