Overzicht van alle vragen van de kennistoetsen van DEGIRO

DEGIRO vraagt iedere klant die wil handelen in het beleggingsproduct Volatiliteitsopties om een ervaringstoets af te nemen. Het doel van deze toets is om de klant bewust te maken van de risico's, maar ook of de klant weet waar hij in gaat handelen, met betrekking tot dit financiële product. Het investeren in financiële instrumenten zonder de juiste kennis en ervaring kan namelijk leiden tot een verhoogd risico op verlies en is ook wel een beetje vreemd. Je moet tenslotte alleen in iets handelen waarvan je weet wat het is.

Volatiliteit is een lastig iets om in te handelen. Volatiliteit komt overeen met beweeglijkheid en de VIX-index is helemaal gericht op ‘angst'. Hoe meer paniek en angst er is in de markt hoe hoger de VIX index. Recent tijdens de coronacrisis zette de VIX index een hoogste punt ooit neer van 85! Je kunt ook handelen in opties op de VIX en dat zijn deze volatiliteitsopties.
Mocht je toch willen handelen in volatiliteit dan adviseren we je dit te doen door middel van CFD's op de VIX index. Dit kan relatief eenvoudig en vanaf bedragen kleiner dan 100 euro bij een van onderstaande geteste brokers!

 


Eerste storting

Bijzonderheden

Rating


100 euro

Betrouwbaar beursgenoteerd

1

200 euro

Unieke indices,
bijv cannabis

2

100 euro

Veel crypto mogelijkheden

3

 

Kennistoets disclaimer van DEGIRO

Vragen en antwoorden bij Volatiliteitsopties

  1. Informatie over onder andere de contractspecificaties kunt u op de website van de beurs vinden. In welk document kunt u informatie vinden over de kenmerken van volatiliteitsopties?

Alle volatiliteit opties (net als andere index opties) moeten beschikken over een Essentiële informatiedocument (Eid). Dit is een document van 3 pagina's dat de kenmerken en risico's van het product beschrijft.

2. Wat is juist over een volatiliteitsindex? (de onderliggende waarde van een volatiliteitsoptie)

Een volatiliteitsindex geeft de verwachting van de markt weer van de volatiliteit op de financiële markten (bijvoorbeeld de aandelenmarkt) over een bepaalde periode in de toekomst. Voorbeelden van volatiliteitsindices zijn de VIX of VSTOXX.

Volatiliteitsopties

Volatiliteitsopties

3. Welke factoren kunnen van invloed zijn op de prijs van een volatiliteitsoptie?

De tijd tot expiratie is één van de factoren die de prijs van een volatiliteitsoptie kunnen beïnvloeden.

4. Als u een short positie heeft in een volatiliteitsoptie, wat is dan uw maximale winst?

Als u een short positie heeft in een volatiliteitsoptie, is de maximale winst de premie die u heeft ontvangen bij de verkoop (het schrijven) van de optie.

5. Wat gebeurd er op de expiratie als u een positie heeft in een call optie op de volatiliteitsindex die in-the-money is?

Als koper van een volatiliteitsoptie ontvangt u een contante verrekening als de optie in-the-money is bij expiratie. Bij DEGIRO wordt deze contante verrekening automatisch in uw account geboekt.

Ervaringen met het handelen in volatiliteitsopties

Als u eerder onafhankelijk (op execution only basis) in Volatiliteitsopties heeft belegd, kunt u aangeven hoe vaak in de afgelopen 10 jaar?

Ervaring met beleggen

Ervaring met beleggen

 

 

Na het voltooien van deze ervaring en kennistoets in Volatiliteitsopties kan de klant in het profiel aangeven dat hij of zij hier in wil handelen (en het schuifje naar AAN zetten)